A došlo také na Moranu, symbolizující zimu. Nejdříve se v čele průvodu prošla naposledy zahradou, aby posléze vzplála a nakonec skončila svou vládu za jásotu přihlížejících v proudu řeky Teplé.

Jak už je dobrým zvykem, také letos čeká na návštěvníky zahrady řada novinek. „Konečně máme hotovou odpovídající přístupovou cestu. Ještě je ale třeba upravit cesty uvnitř zahrady. Nové budou rozvody elektřiny a pitné vody," uvedl správce zahrady Jiří Šindelář.

Pro milovníky adrenalinu je v botanické zahradě nově k dispozici rozšířená zajištěná cesta, takzvaná ferrata. K již stávající náročné trase vedoucí vlevo po skalním masivu přibyla cesta druhá, tentokrát směřující vpravo. A nástup na ni je možná ještě těžší než u cesty první.

Vstupné do zahrady bylo po celou sobotu dobrovolné. I to asi přilákalo tolik návštěvníků. Zahrada o ně ovšem nemá nouzi ani v době, kdy se za vstup platí. „Je neuvěřitelné, jak se toto místo za uplynulé roky změnilo v pozitivním slova smyslu. Spousta lidí kolem Jiřího Šindeláře tady odvedla obrovský kus práce," poznamenala bečovská starostka Olga Haláková.