Na základě sledovaných statistik a zkušeností lze předpokládat, že k dosažení hranice dvou milionů dojde přibližně dnes, nebo zítra. Dvoumiliontý návštěvník obdrží od galerie bezplatnou vstupenku do všech tří poboček galerie, a to na dobu deseti let! Dále publikace o galerii a také originál uměleckého díla.

„Počet dvou milionů návštěvníků galerie je pro nás povzbuzením a výzvou k tomu, abychom hledali nové cesty k návštěvníkovi a vymýšleli, jakou atraktivní formou přilákat také tu veřejnost, pro kterou není návštěva galerie a jejích akcí samozřejmostí," říká ředitel galerie Jan Samec.

Nahlédnutí do výkazů s počty návštěvníků v bezmála šesti desetiletích od založení galerie nastoluje řadu otázek. Například proč v nesvobodných letech – padesátých a sedmdesátých až osmdesátých – návštěvnost galerie stoupala a v šedesátých letech svobodnějších a ve svobodných devadesátých zase výrazně poklesla?

„Výstavní dramaturgie byla v ´liberálnějších´ dobách bezesporu zajímavější a naopak v letech normalizace a tuhé kulturní doktríny propadala výstavní činnost do neutrální šedi a konformity. Odpověď tedy zřejmě nelze hledat v relativně levné až zanedbatelné výši vstupného, ale nejspíše v oblasti obecného diváckého ´hladu´ po aspoň trochu nezávislém umění nepoznamenaném ideologií. Což mělo pozitivní následek ve vysoké návštěvnosti všech kulturních programů a akcí, u kterých se tento předpoklad dal očekávat," přibližuje Samec.

Galerie umění vznikla jako Krajská galerie umění v Karlových Varech 1. ledna 1953, od roku 1966 rozšířila své výstavní prostory o Letohrádek v Ostrově a v polovině roku 2011 zahájila provoz Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech.

Lev Havlíček