Předpoklad, že smečka migruje v oblasti Dolní Lužice, je však jen domněnkou, která se dá jen těžko potvrdit. Jedná se o rozsáhlé území a umístění fotopastí není zcela možné. Nedá se jasně určit, kam by se měly přesně dát.

„Před zhruba třemi týdny byl nahlášen vizuál na Božídarském rašeliništi, kdy lesáci zachytili vlky právě na fotopasti," upřesnil Tejrovský.

Smečka zde podle všeho zacvičuje své mladé. „Předpokládáme, že zde učí svá mláďata lovit. V Abertamech nejprve usmrtili jedenáct ovcí a následně týden nato deset, což je více, než sežerou. Konzultovali jsme to i se zooložkou Danou Bartošovou z CHKO Beskydy. A shodli jsme se na tom, že se jedná o zácvik," informoval Tejrovský.

Lidé se ale nemají čeho bát. Vlci jsou relativně plachá zvířata a nehrozí, že by na ně v lese na houbách narazili. Vlci člověka cítí na velkou vzdálenost a raději se mu sami vyhnout.

Není předpoklad, že by samovolně zaútočili. Takové riziko by hrozilo spíše u zdivočelé smečky psů. Útoky na ovce v Abertamech se staly v noci, kdy byl klid a nehrozilo tak vlkům nebezpečí ze strany člověka. „V Abertamech mají ovce špatně zabezpečené," doplnil Tejrovský. Lidé si často myslí, že jim právě od vlka hrozí nebezpečí, ale opak je pravdou.

„Vlci mají zájem o kořist, proto útočí na nedostatečně chráněné ovce. Ve chvíli, kdy je chatrná ohrada, která má pouze zabránit útěku ovcí, ale není překážkou pro predátora, nebo odlehlá pastvina v sousedství lesa, to jsou ideální podmínky pro lov. Kořist je lehce dostupná, proto se může stát, že vlka ovládne lovecký pud a zabije víc ovcí, než je třeba. Ale v Abertamech je předpoklad, že vlci zacvičovali mladé," řekla Dana Bartošová, zooložka z CHKO Beskydy.