Hotel v centru Karlových Varů nabídl azyl prvním uprchlíkům z Ukrajiny. Hlavním koordinátorem z pozice města je nyní Filip Lepík, zaměstnanec odboru kanceláře tajemníka magistrátu. Ve vypjaté situaci značně pomáhá Ronald Němec, advokát ve službě lidem, co potřebují pomoc, ale také Tomáš Melč, zaměstnanec městské společnosti KV City. Ten je osobně přítomný přímo v hotelu.

"Díky tomu, že umím východní slovanské řeči, obrací se na mě spousta lidí o pomoc. Mnoho jich také píše primátorce. V současné chvíli tak jsme v jednom hotelu ubytovali paní, která je tu se dvěma dětmi ve věku 12 a 14 let. Pochází z oblasti Krymu, přímo z městečka Cherson. Cestovala několik dní se třemi velkými batohy, než se do Karlových Varů dostala. Někdo ji sem přivezl," uvádí v neděli Melč.

Maminka od dvou dětí je v kontaktu i s místní psycholožkou. Je vystrašená, ale velmi vděčná, že je v teple a bezpečí. "Když viděla teplý a zařízený pokoj, rozbrečela se. V hotelu má zajištěnou i teplou stravu, já osobně jsem ji přinesl buchtu, kterou upekla má babička," informuje.

V neděli mezi 22. hodinou a půlnocí dorazí do lázeňského města další uprchlíci z Ukrajiny. Pomoc jim nabízí několik karlovarských soukromých hotelů, které se samy ozvaly vedení města.

Lékař - Ilustrační foto
Karlovarská dětská lékařka zdarma ošetří ukrajinské děti

Solidarita Karlovaráků je ohromná. "Jenomže, co se týče zásob, je v tuto chvíli problém se sklady Českého červeného kříže. Mají své omezené kapacity," dodává zaměstnanec KV City.

Další pomoc se bude řešit na vedení města v pondělí. "Je potřeba řešit koordinaci. Primární problém není, jak sem děti a ženy dovézt, ale co s nimi dále. Jsou to uprchlíci. Jsou vystrašení, bez oblečení, možná nemocní. Neznají jazyk, nemají peníze, hračky ani přátele, kteří by jim byli blízko. Nejde však jen o ubytování, ale o život dál. Ti, co k nám přicházejí se nevrátí na Ukrajinu v dohledné době. Je třeba jim pomoci se integrovat. To znamená myslet na to, že budou potřebovat lékaře, malé děti jít do školky a větší do školy. Rodiče potřebují nějakou práci. Nejen proto, aby do systému přispívali, ale hlavně, aby si vážili sebe sama a nemysleli na hrůzy v jejich zemi," říká Němec.

"Proto jsem oslovil některé politiky. V pondělí se setkáme, abychom byli připraveni. Municipalita však toto sama o sobě nezvládne. Každý z nás má doma staré hračky, věci, co může rozdat. Proto jsem založil e-mail vary.pomahaji@seznam.cz, který následně bude předán městu Karlovy Vary. Prosím Karlovaráky, pokud máte zájem se zapojit do pomoci Ukrajině tím, že budete moci darovat věci pro děti a ženy, napište na tento e-mail, a až to bude aktuální, budete požádáni o darování. Je možné nabízet i vlastní společnost pro radost či nabídku práce, ubytování, které však musí být spíše trvalého charakteru než na pár dní. Tento seznam využije charita i Město Karlovy Vary, až bude pomoc aktuální. Je třeba být připraven, než zaskočen," dodává.

Váleční uprchlíci čekají na hranicích desítky hodin.
Muži z Karlovarska vyrážejí s auty k ukrajinským hranicím na pomoc ženám

Podle něho z ověřených zpráv od ukrajinské církve je známo, že dětem a matkám trvá sedm hodin, než se posunou o kilometr blíže k hranicím. "Zatím uprchlická vlna není silná, ale přijde. Od včerejška řada farností, převážně z Moravy, posílá na hranice auta s dětskými sedačkami a pomáhají se dostat rodinám do bezpečí. Některé farnosti se pak obracejí na mne, zdali by bylo možné nějak tyto akce za církev koordinovat. Celou věc jsem projednával s řadou biskupů a ředitelem Charity České republiky, kdy církev a charita již silně pomáhá. Zatím vlna není velká, tedy vše koordinuje stát. Až bude větší, zapojí se kraje a obce. Jako Karlovarák vím, že srdce občanů Karlovarského kraje je velmi široké, protože většina z nás do našeho kraje po roce 1945 přišla jako osadníci. Víme, co je to přijít s málem. A jak potřebné je dobré a laskavé slovo a pomoc. Proto jsem oslovil přes WhatsApp ve skupině více než 150 lidí, zdali by byli ochotni pomoci především Moravě s lidmi, kteří budou přiváženi. Zdali jsme schopni, stejně jako Moravané, poskytnout přístřeší. Reakce byly převážně fantastické a děkuji za ně," uzavírá.