Pro ty, co se necítí na zaběhnutí maratonu, připravila karlovarská knihovna v rámci měsíce čtenářů ten čtenářský. V letošním roce i díky 90. výročí narození Ladislava Fukse vybrala k tomuto projektu právě tohoto autora.

„Letos už je to počtvrté, co jsme uskutečnili čtenářský maraton. A určitě to nebude poslední ročník," uvedla knihovnice Táňa Pačísková z pobočky v Lidické.

Dvě desítky návštěvníků, kteří dorazili v sobotu do knihovny, tak čekalo příjemné občerstvení a především zvláštní atmosféra knihovny. „Letos jsme vybrali celkem pět knih od Ladislava Fukse. S tím, že každou celou hodinu jsme začali nový blok, který trval většinou 40 až 45 minut. Zbývající čas pak návštěvníci mohli využít k debatě o knize či k občerstvení," dodala knihovnice Pačísková.

Projekt čtecího maratonu vznikl v karlovarské knihovně v roce 2010. Od té doby se vrací rok co rok v březnu jako dárek pro čtenáře, kteří mají tento měsíc spojený s knihovnou. „Poprvé to bylo takové jiné, nevyzkoušené. Od té doby jsme se, musím říct, zlepšili. Především na nás dolehl pocit větší odpovědnosti vůči posluchačům, takže přípravy pro ty, co čtou, vzrostly," dále prozradila Pačísková. Není tak neobvyklé, že předčítač piluje svůj projev i několik týdnů dopředu.

I díky tomu, že měl první ročník velký ohlas, zařadila kolektivní čtení do svého programu knihovna v Lidické pravidelně. „Každých čtrnáct dní ve středu tak mohou lidé přijít a hodinu kolektivně zažívat příběh jedné knihy. Tuto středu máme na programu knihu od slovenské autorky Alexandry Selmela 27 aneb smrt vás proslaví," pozvala Pačísková případné hosty.

Na podobná čtení chodí především ženy. Což potvrdila i Pačísková s tím, že z deseti návštěvníků je devět žen. „Dnes jsem zde byla poprvé a musím říct, že kolektivní čtení je krásná věc. Nejvíce se mi líbí, že příběh prožíváte současně s několika lidmi," svěřila se posluchačka Jarka.