Velkou přeměnou prošla vstupní hala, jejíž pilíře byly doplněny o původní římsy a byly odstraněny mramorové obklady. Samoobslužná šatna bude rovněž umístěna v hale spolu s novým konferenčním sálem. „Původně se v nově vzniklém sálu nacházel byt správce. Vzhledem k jeho vyčlenění z muzejní expozice může mít do budoucna i vedlejší komerční využití," uvedla ředitelka muzea Lenka Zubačová a doplnila, že součástí expozice budou jak staré, tak i zcela nové exponáty.

Mezi stálicemi pak zůstane model historické podoby krajského města. „Model projde obnovou, kdy se z pasivního exponátu změní v aktivní. Bude spojen s dotykovým monitorem, aby si každý návštěvník mohl zjistit o jednotlivých domech co nejvíce informací," dodala ředitelka.

Nová expozice karlovarského muzea pak bude celkově zaměřena na tematické okruhy týkající se dějin Karlových Varů a jejich okolí. Vnímání vystavených děl bude dále podpořeno audiovizuálními efekty či nevšedním výukovým materiálem. Součástí výstavních prostor se stane i dotyková stezka a dětská cesta.

S koncem října oprava dospěje ke zdárnému konci. „Stavební práce jsou hotové v interiérech objektu. Zbývá ještě opravit fasády či provedení nástupní rampy se schodištěm," uvedl náměstek hejtmana Petr Zahradníček.

Momentálně se do vnitřních prostor postupně stěhují a montují panely pro expoziční část, která bude dokončena v listopadu. Následovat bude zkušební provoz ovládacích systémů a otevření muzea se předpokládá na jaře příštího roku, kdy zároveň oslaví 150 let od svého vzniku.