Změna v opatřeních velice potěšila tatínka čtyřletého Davida z Karlových Varů, který si nepřál být jmenován. „S testováním dětí totiž zásadně nesouhlasím. Mám k tomu zkrátka výhrady. Proč by se měly nechat testovat i takto malé děti, a to dvakrát týdně? Ve firmách se například testuje jen jednou za týden. Nelíbí se mi, aby si malé děti strkaly tyčinky do nosu,“ říká otec malého Davida. „Se synem jsme museli podstoupit už jednou test, protože jsme se dostali do kontaktu s člověkem pozitivním na covid, a už tehdy to syn nenesl právě dobře. Nechci ho vystavovat zbytečnému stresu. Jsem proto rád, že vláda nakonec udělala alespoň nějaké rozumné rozhodnutí a testování školkových dětí zrušila,“ dodává.

Maminka holčičky si zase posteskla, že děti nemohou nosit do školky své oblíbené hračky. „Malá si na školku teprve zvyká, máme dovolené nosit sem oblíbeného plyšáka. Jenomže dnes jsme s ním šly do mateřinky naposledy. Kvůli hygienickým opatřením se cizí hračky nesmějí do školek nosit,“ líčí.

„Na jednu stranu tomu rozumím, na druhou už mi toho všeho přijde strašně moc. To aby nám příště nenařídili, že musíme mít třeba i erární oblečení,“ stýská si Dana Beranová.

Kadeřnictví v době koronaviru
Do škol v Karlovarském kraji se od pondělí vrátí žáci 2. stupně

„Říct mohu jediné, konečně, konečně, konečně,“ řekla maminka Eva Volfová z Chebu. „Neumíte si představit, co pro mě otevření školky znamená. Kdybych měla kam, jdu to oslavit. Ne že bych si stěžovala, že trávím se svými dětmi více času, ale už se to tak dlouhou dobu opravdu nedalo. Pracuji z domova, mladšímu synovi jsou čtyři roky, starší chodí do šesté třídy. Takže je to jen poloviční výhra. Starší je doma na distanční výuce, ale přeci jen je to úleva,“ zdůrazňuje Eva Volfová.

Pavlína Holá se díky otevření školek mohla po rodičovské dovolené vrátit do práce. „Čekala jsem měsíc, vyjednávala si, aby mi v práci počkali s návratem. Bylo to složité, naštěstí mi v zaměstnání vyšli vstříc. Kdyby byly školky zavřené déle, bála bych se, že skončím na úřadě práce. Teď jen doufám, že si dcera ve školce zvykne a že se zase mateřinky nezavřou,“ uvádí.