„Goethova vyhlídka byla opravena v loňském roce. Vzhledem k tomu, že její obnova byla hrazena z evropských peněz, měli jsme zde už i kontrolu a vše bylo bez problémů. Nyní ale musíme najít využití vyhlídky, neboť nám právě evropské dotace trochu svazují ruce a nelze ji využít komerčně,“ vysvětlila primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

Rekonstrukce vyhlídky stála třiatřicet milionů korun a její záchrana přišla doslova na poslední chvíli. Původně každodenní provoz zde zakázali statici, stejně jako vstup do vyhlídkové věže. Goethovka pak byla zcela uzavřena a čekalo se, zda se seženou peníze na její rekonstrukci. Nakonec pomohla dotace, ze které se hradila oprava vyhlídky. Další opravy, úpravy okolí a příjezdové komunikace už hradilo město ze svého rozpočtu a šlo o částku zhruba deset milionů korun. Rozhledna bude nyní otevřena veřejnosti a za její provoz bude zodpovídat městská organizace Lázeňské lesy.

Lávka u horního nádraží, která byla také dokončena loni, nahradila staré přemostění z roku 1972. Město za její stavbu utratilo pětadvacet milionů korun a byla součástí rekonstrukce horního nádraží a jeho okolí.

Poslední přihlášenou stavbou je rekonstrukce střechy Karlovarského městského divadla. Zde byla použita kvalitní španělská břidlice, na kterou město dostalo třicetiletou záruku. Vedle střechy byla provedena obnova zdobných prvků pláště, restaurovaly se sochy a došlo i na nátěr celé fasády, jejíž barevnost byla předmětem diskuzí s památkáři. Náklady se u tohoto projektu vyšplhaly na třicet dva milionů korun a většinu hradila Evropská unie.

Ilustrační foto
Farmářské trhy se těší oblibě