takových mladých je na podaných kandidátkách hned devět. Tři kandidující osmnáctiletí jsou dokonce z Ostrova, po dvou mají zastoupení Karlovy Vary a po jednom Jáchymov, Hroznětín, Merklín a Božičany. Ve většině případů jsou to studenti.

Protipólem mládí na kandidátkách je nejstarší adept usilující o hlasy voličů. Je jím devadesátiletá důchodkyně Vlasta Moravcová kandidující za ODS v Karlových Varech.

O dva roky tak překonala Václava Šaška, který v minulých volbách kandidoval v Nové Roli ve věku osmdesát osm let za KSČM. A osmnáctiletých bylo ve volbách v roce 2010 rovněž méně než letos. Celkem šest, z toho tři z Karlových Varů.

Žen mají letos politické strany, hnutí či seskupení nezávislých celkem 761. Kupodivu nejvíce je jich ve věkové kategorii 60 let a více, a to 141. Do devatenácti let se objevuje na kandidátkách jen sedm žen. V předchozích volbách se objevilo na kandidátkách na 817 žen a opět nejvíce v kategorii 60 plus celkem 137.

Kandidujících mužů půjde letos do voleb na Karlovarsku celkem 1500. To je o 61 méně než před čtyřmi roky. A překvapivě opět je nejpočetněji zastoupena kategorie šedesátníků a starších. Je to 310 uchazečů o místa v zastupitelstvech. Ve volbách v roce 2019 jich bylo 281.

Průměrný věk kandidujících byl před čtyřmi lety 45,95 let, v letošním roce to je 46,73 roků.