Proč se o této akci zmiňovat? „Hory vždy byly vyhledávány turisty pro čerstvý vzduch, sportovní vyžití a rekreaci. S vzrůstajícím množstvím turistů se však hromadí i nepořádek s tím spojený. Provozovatelé areálů nejsou schopni obsáhnout úklid po okolí na sto procent," vysvětluje Chladová.

Akce Neklid spring cleaning session se účastní především aktivní lyžaři a snowboardisté, kteří jsou si tohoto problému vědomi. „Session probíhá ve spolupráci s francouzským občanským sdružením Mountain riders prakticky po celé Evropě, ve Francii, Švýcarsku nebo Rakousku. V roce 2013 posbíralo kolem 2500 dobrovolníků na 65 tun odpadu," poznamenala Chladová.

Pozitivní podle Chladové je, že množství dobrovolníků roste a množství odpadu klesá. V České republice je skiareál Boží Dar Neklid prvním resortem, který se k akci připojil. „Účelem akce není jen posbírat co nejvíce odpadu, ale vyjádřit vlastní zodpovědnost k problematice," dodala Chladová.

Letošního ročníku se zúčastnilo na 30 dobrovolníků a sesbíralo se několik desítek pytlů se zhruba 300 kilogramy odpadků.