Policie od pátku až do sobotního rána prohledávala kanceláře ústeckého dotačního úřadu, který rozděluje stamiliony z EU pro Karlovarský a Ústecký kra a budovu krajského úřadu. „Policisté se zajímali o dokumenty ke třem projektům," potvrdil ředitel úřadu Markvart. Dodal, že v projektech úřad našel pochybení a nic neproplatil.

Nemá tedy případ souvislost s s probíhajícím soudem se skupinou lidí okolo někdejšího ředitele dotačního úřadu Severozápad Kušnierzem.

Exředitele ústeckého dotačního úřadu Petra Kušnierze viní obžaloba z přijímání úplatku úřední osobou, za nějž hrozí až 12 let vězení. Jeho tři údajní komplicové prý chtěli po žadatelích provizi z přidělených dotací. Policie prošetřovala tři projekty – rodinný hotel Pod Třebouňským kopcem na Karlovarsku s dotací asi 12 milionů korun, chomutovský Penzion Villa Mannesman s nepřidělenou dotací 15 milionů a plánovanou rekonstrukci fotbalového hřiště v Jirkově – Ervěnicích. Prý 10 procent je u evropských dotací obvyklá provize, říkali podle obžaloby žadatelům. Kušnierz tvrdí, že je nevinný, protože jeho kamarádi prý zneužívali jeho jméno při získávání peněz.

Jakou spojitost má Kouda s Kušnierzem? Policisté v pátek při razii na krajském úřadu zapečetili i kancelář náměstka hejtmanky Pavla Koudy (ČSSD). V kauze Kušnierz vypovídal před soudem svědek Jan Horník, senátor (TOP09, STAN), karlovarský a krajský zastupitel. Uvedl, že veřejnost, která by měla všeobecně kontrolovat dotační proces, ani neví, jak rada koná, protože jde o nečitelný proces a například na radě i přítomná veřejnost nemůže mnohdy vědět, co je obsahem některých bodů rady:

„…veřejnost ani neví, o čem oni hlasují, přestože to nahrávají. Dokonce jsem o jednu nahrávku požádal. Jeden z radních mě docela neslušně slovně napadl. Je to náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Kouda. Napadl mě, když jsem chtěl nahrávku, protože jsem chtěl ukázat na veřejného činitele, jak se chová při takových jednáních, bohužel nahrávka mi nebyla poskytnuta."

Horník u soudu

Horník před soudem uvedl, že z obžalovaných nikoho osobně nezná. O dotacích ví od devadesátých let, někdy kvůli tomu jel s dokumenty i do Ústí, ale to ještě nebyly dnešní instituce…

Byl členem monitorovacího a řídícího výboru Severozápad, následně byl členem ještě v roce 2000 až 2004. „Ale potom jsem politicky nebyl schůdný, abych v tomto orgánu byl, a byť jsme měli jako opoziční zastupitelé Karlovarského kraje mandát na to, abychom byli účastni a měli tam své zastoupení, nikdy se to nepodařilo a … v posledním období, tj. od doby, kdy v Karlových Varech přišla na krajské zastupitelstvo do rady ČSSD, tak paradoxně ani já za naši politickou Alternativu, kam jsem byl navrhován do rady, ani kolegové z ODS jsme nebyli připuštěni k těmto rozhodovacím procesům, takže možná jsem se s Kušnierzem někdy potkal, ale jako významnou osobnost si ho nepamatuji, spíš to byli úředníci…"

Žádosti a politika

Vše, co Horník řekl u soudu, se dobře poslouchá. Působil dojmem ochotného občana, který spravedlnosti řekne vše, co může. Vzhledem k blížícím se volbám to lze i chápat, protože vlastně hovoří proti konkurenci – v tomto případě proti ČSSD a ODS. „Hodlám kandidovat do krajského zastupitelstva z pozice kandidátky složené ze stran TOP 09 a z Hnutí starostové a nezávislí. Moje pozice na kandidátce je první," uvedl ke své politické práci.

Uvádíme souhrn jeho více než hodinového vystoupení před soudem. Upozorňujeme, že hovořil o tom, co zaslechl, a co se podle jeho názoru asi děje. Jeho výpověď je tedy jenom svědectví o tom, co se říká mezi regionálními politiky.

Podle Horníka podklady pro operační programy byly dobře připravené, z jiných operačních programů získávali prostředky bez problémů. Projekty Božího Daru jsou vyhodnocovány jako jedny z nejlepších, jenže ne v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad.

Např. prošly projekty třeba na Chomutovsku a ve stejné kvalitě a se stejnými drobnými problémy, ale peníze se dostaly v řádech stovek milionů Kč. „…čili jisté ovlivňování radou a možná nedodržování celkově podmínek si tam dovedu představit, že to tak v ROP funguje."

Podle Horníka neodpovídá složení rady v rámci dotačního úřadu Severozápad politickému složení v Ústeckém a Karlovarském kraji. Je tam vybrán jen někdo, ale konkrétní poznatky o tom, že tam někdo bral úplatky, nemá.

„Politici tvrdí, že nemají moc, že regulérně jsou projekty vybírány hodnotiteli a oni už je jenom formálně schvalují. To není pravda. Bez jejich schválení by projekty nemohly být úspěšné. Vždy má poslední slovo rada, ne že oněch 16 lidí, kteří tam sedí, nemá za vybrané projekty žádnou zodpovědnost. Je kontrolní orgán, monitorovací výbor regionu, který by měl konat, a mám dojem, že mnoho osob je tam spíš formálně najmenovaných a nekoná. Kušnierz byl ve vazbě, a přesto byl předsedou tohoto monitorovacího výboru další měsíce, tady zklamali nejen politici, ale i monitorovací výbor, který měl konat okamžitě…"

Deset procent

K dotazům předsedkyně senátu uvedl: „Říká se, že žadatelé o dotaci dávají 10 procent úplatek. Projekt je perfektně připraven, dostane bodové hodnocení, údajně snad i hodnotitelé jsou vybíráni přímo z rady nebo jim doporučováni, aby byli loajální, a aby bodové hodnocení projekty dostaly. Jde o žádosti z řad podnikatelského sektoru, kde mohou získat až 60 procent dotací.
Ono je to jednoduché, pak zjistíte, že máte dotaci jen 50 procent protože těch 10 procent musíte vzít někde ze svého podnikání, protože to nefunguje údajně přes účty, nýbrž cash…

…Žadatel o dotaci musí dát úplatek z peněz, které už reálně čistě vydělal, už jsou zdaněné a jsou jeho, většinou to nemůže být nějaký malý podnikatel, musí to být podnikatel, který má více činností a je schopen tyto prostředky získat jinde. Pak se to dělá samozřejmě v rámci výběrových řízení, kde nakonec vyhraje firma, která má vyhrát, a tam už musíte mít velmi dobré odborníky… Žadatel musí zaplatit perfektní žádost také ze svých čistých peněz, to on do toho musí dát."

Kušnierzův případ

Pokud jde o případ Kušnierze, rozsudek původně mohl padnout asi již na jaře. Jenže na přání obžalovaných se proces prodlužuje. Chtějí přečíst a poslechnout si všechno, co je ve spisu. I to, co by v procesu asi nebylo podstatné, ale na to mají právo. Proto padne rozsudek až na konci června nebo v průběhu prázdnin.

Obhájci se snaží prodloužit proces, než bude rozhodnuto, zda je soudkyně Kamila Elsnicová podjatá. Již jednou vrchní soud rozhodl, že Elsnicová není podjatá. Podle obžaloby je podjatá, protože její bratr Radim Holeček patří mezi ústecké aktivisty bojující proti korupci.

Námitku už řešil Vrchní soud koncem minulého roku, kdy ho o stanovisko požádala sama Elsnicová, ale podjatou shledána nebyla. Nehraje žádnou roli zájmový či profesní vztah rodinných příslušníků, pokud se nedotýká přímo zcela konkrétního případu.

Teď především vadí způsob, jakým je proces veden. Soudkyně prý chce slyšet i věci, které se případu netýkají. Z toho důvodu byl nad rámec potřebného přes hodinu vyslýchán i svědek Horník.