Dopravci dodá 50 nízkopodlažních dvouvozových elektrických jednotek typu RegioPanter. Ty mají kapacitu 140 míst k sezení a celková hodnota zakázky je 5,89 miliardy korun. Nové vlaky čekají na provoz v Plzeňském, Jihočeském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji a také na Vysočině. V Karlovarském kraji národní dopravce nasadí čtyři jednotky.

Nové soupravy postaví sdružení výrobců kolejových vozidel Škoda Transportation a Škoda Vagonka. Národní dopravce České dráhy hned při podpisu smlouvy objednal prvních 31 souprav.

„Soutěž na dodávku až 50 moderních elektrických jednotek jsme vyhlásili už v minulém roce, tak abychom mohli jednotlivým regionům nabídnout co nejrychleji další obnovu vozidlového parku. Ta se odvíjí od smluv na zajištění obslužnosti od prosince 2019,“ vysvětlil předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec.

Škoda Transportation uspěla v tendru na nové soupravy, o které se také ucházel španělský výrobce CAF.

Čtyři nové dvoučlánkové soupravy nasadí v Karlovarském kraji České dráhy. Ty budou obsluhovat trať mezi Karlovými Vary a Plzní.

Na nákupu nových RegioPanterů s dopravcem spolupracovaly oba západočeské kraje. „Finanční prostředky na jejich pořízení jsme získali z programu Doprava 2. Velice mě těší, že České dráhy vypsaly tendr na jejich pořízení v dostatečném předstihu,“ říká náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Martin Hurajčík z hnutí ANO.

Čtyři nové jednotky RegioPanter budou nasazeny jako spěšné vlaky a vyplní časovou mezeru ve dvouhodinovém intervalu mezi rychlíky. Vybaveny budou klimatizací, bezdrátovým internetovým připojením a také informačními LCD monitory.

Ředitel regionálního obchodního centra Českých drah v Karlových Varech Vladimír Omelka popisuje přínos nových souprav. „V současné době přímé spojení z Karlových Varů do Plzně je minimální. Cestující musí přestupovat v Chebu, kde je dlouhá čekací doba. Nasazením těchto jednotek a zavedením spěšných vlaků se zvýší pohodlí cestujících.“

České dráhy nasadí jednotky RegioPanter do grafikonu v roce 2021. (hon)

Hasiči pravidelně uskutečňují cvičení zaměřené na požáry památek. Navíc vyvíjí i unikátní aplikaci, která by v případě požáru výrazně pomohla při zásahu.
Požár památek? Snad nehrozí