Boj o otevření kaolinového dolu v Jenišově nabírá na obrátkách. Na světě jsou kromě petice za zrušení těžby i první žaloby. Ty podal Sedlecký kaolin na některé aktéry boje proti uzavření dolu.

„O tom, že se otevře důl, se ví už dlouho. Od roku 2010 máme všechna potřebná povolení, nevím, proč tedy začal odpor místních až teď, před volbami," řekl generální ředitel Sedleckého kaolinu Vojtěch Zítko.

Ten také prozradil, že podal trestní oznámení za šíření poplašné zprávy, poškozování cizí věci. „Také jsme přikročili k vydání podnětu na kárné řízení soudce Tomeše, který nejenže proti nám zbrojí, ale také kandiduje do místního politického seskupení, což je pro jeho funkci podle nás nepřípustné. K tomuto kroku jsem musel přistoupit po štvavé kampani proti nám," doplnil Zítko.

„Chápu to jako vyhrožování a zastrašování. Takhle to vedou už od začátku," ohradil se Tomeš.

Také argumenty, kterými se snaží spolek Zdravého životního prostředí Jenišov zastavit dolování, smetlo vedení Sedleckého kaolinu ze stolu. „Všechny naše průzkumy ukázaly, že těžba neohrožuje místní více než emise z dopravy či lokálních topenišť. Navíc víme, jak je tato problematika sledována, takže si nemůžeme dovolit jediný přešlap. Při těžbě navíc bude před náklaďáky jezdit kropicí vůz, aby nedošlo ke zvětšení prašnosti," vysvětlil Zítko, kterému dala za pravdu i Jitka Růžičková, odbornice na zdravotní rizika. Podle nich se Jenišovští odvolávají na stará čísla, která už dnes nejsou platná, paradoxně za nich získal Sedlecký kaolin povolení. „Dnes je situace daleko lepší," podotkl Zítko. „K malému zhoršení pravděpodobně dojde, bude to však v minimálních řádech, které se nepřiblíží k limitům," upřesnila Růžičková.

Vyhlášené referendum, jež si prosadil spolek Zdravého životního prostředí, však podle starosty nic nezmůže. „Když v tom obec nemá pozemky, nemá podle mého právo veta," řekl starosta Jenišova Ivan Truksa. I kdyby referendum ukázalo, že si ho zde místní nepřejí, výsledek by přistál na stole nového vedení města. A to by podle Truksy zřejmě nemělo prostředky k zabránění těžbě.

„Místo toho, aby se snažili zažalovat developera, který jim prodal pozemky, stěžují si na mě. V územním plánu byl důl zanesen, stačilo se před koupí pozemku přijít zeptat či nahlédnout do plánu," odpověděl stěžovatelům Truksa.

Jenišov se podle starosty nikdy nesnažil být oázou klidu. „Vedle sebe máme železnici a průtah. Navíc by se měl začít stavět i obchvat Karlových Varů," argumentoval dále starosta.

Podle vedení Sedleckého kaolinu se začne těžit na začátku roku.