Případ domu na Zámeckém vrchu v Karlových Varech, který investor zbořil přes odpor památkářů, stále není u konce. A podle vyjádření zainteresovaných institucí pokuta investora zřejmě nemine. Zatím ale nepadla.

„Z hlediska stavebního zákona byla řízení s majitelem, a současně stavebníkem, domu ´Stadt Florenz, Koblenz´ ukončena ve chvíli, kdy majitel doložil statický posudek osvědčující havarijní stav. Stavební úřad následoval svou zákonnou povinnost a vydal na objekt demoliční výměr," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Doplnil, že v současné době se ale chýlí ke konci řízení o porušení zákona památkového.

„Toho se majitel dopustil tím, že práce na památkově chráněném objektu započal bez závazného stanoviska orgánu státní památkové péče a pokračoval v nich i navzdory následnému negativnímu stanovisku. Toto řízení by mělo skončit do konce měsíce ledna," zdůraznil mluvčí.

Podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA) si investor za nerespektování pokynů památkářů pokutu v každém případě zaslouží. Hrozí mu sankce až do výše 1,8 milionu korun.

„Porušil nařízení stavebního úřadu. Stavebníci měli povolení pouze k odstranění střechy a krovů, ale pokračovali dál. Podařilo se je zastavit až u přízemí. Pak se nedalo nic jiného dělat než vydat povolení k demolici. Z tohoto jednání je třeba vyvodit zodpovědnost," zdůraznil náměstek. To Krajský úřad Karlovarského kraje už pokutu za zbourání domu investorovi vyměřil.

„Z důvodu neoznámení záměru provedení zemních prací na pozemku na Zámeckém vrchu v Karlových Varech, který je územím s archeologickými nálezy, a navíc se nachází v památkové zóně, rozhodl Krajský úřad Karlovarského kraje ve správním řízení o udělení pokuty ve výši 250 tisíc korun," sdělila Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Zástupce příjemce pokuty se ovšem proti rozhodnutí odvolal. „Nicméně po zákonem stanovené lhůtě. Krajský úřad proto odeslal případ k posouzení Ministerstvu kultury České republiky. Stanovisko včetně spisu jsme odeslali 31. října loňského roku a odpověď ministerstva zatím nemáme k dispozici," vysvětlila krajská mluvčí.

Na samotném pozemku nyní žádné práce neprobíhají. Podle Národního památkového ústavu v Lokti investor změnil projektanta a na jeho požadavku na postavení repliky původního domu se nic nemění.