Je už téměř pravidlem, že organizace European Film Promotion ve spolupráci s filmovým magazínem Variety představuje deset vybraných evropských režisérů v tradiční sekci „Deset evropských režisérů očima Variety" na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Ten se letos koná od 29. června do 7. července.

Na pozvání European Film Promotion (EFP) a MFF Karlovy Vary budou 1. a 2. července začínající oceňovaní režiséři prezentovat své filmy festivalovému publiku a klíčovým filmovým profesionálům na nejvýznamnějším filmovém festivalu v České republice.

Sekci podporuje program MEDIA Evropské unie a deset členských organizací EFP. HBO Česká republika je opět hlavním sponzorem.
„Do této programové sekce jsem vybírala filmy úspěšné v národních distribucích i osobité nízkorozpočtové tituly, které posbíraly ceny na mnoha festivalech, ale stále postrádají domácí distribuční podporu," říká o výběru pro sekci „Deset evropských režisérů očima Variety" kurátorka programu a filmová kritička časopisu Variety Alissa Simon.

„V minulém roce naše kolekce obsahovala film později oceněný jako objev roku v rámci Evropských filmových cen. Doufejme, že letos bude výběr filmů podobně objevný a přitažlivý."

Příběhy, které režiséři v rámci sekce představí, budou napínavé, zábavné, smutné i veselé, vyprávěné netradičními filmovými postupy.
Výběr zahrnuje temnou finskou frašku Iron Sky o nacistech vracejících se z exilu na Měsíci zpět na Zem nebo norskou černou komedii Jackpot, která s typickým severským humorem vypráví o čtyřech kamarádech, jedné výhře v loterii a rafinované vraždě. Britský film Černá tůň a zachycuje příběh rodiny, do jejíhož života zasáhne smrt náhodného návštěvníka. V belgické tragikomedii Hasta la vista! se trojice hendikepovaných kamarádů vypořádává se svými sexuálními tužbami.