Ředitel Karlovarské krajské nemocnice Luděk Nečesaný už stojí v čele krajské záchranné služby a s ním tým, který ji má dostat z finančního dna, zastavit ztrátovost a administrativně zeštíhlit. Ledy na záchrance se tak konečně pohnuly.

Náměstkem pro lékařskou péči na záchrance byl jmenován Roman Sýkora, hlavní sestrou je Liběna Tvrdíková. Ti už od včerejšího dne přebírají veškeré dokumenty a seznamují se se všemi podklady této finančně ztrátové příspěvkové organizace kraje. „Panuje zde nejasná atmosféra,“ přiznávají oba. Zároveň ale dodávají: „Pokud má kdokoliv z lékařů a zdravotního personálu tuto práci rád, bát se o ni nemusí. Ale za nastavených jasných pravidel a v novém pořádku bez prapodivných odměn.“

To, že odměňování některých lékařů bylo na záchrance více než skvostné, je už veřejným tajemstvím. A že bývalý ředitel záchranky Ivo Tukinski tento manažerský post nezvládl, to zdůraznil i Václav Larva, krajský radní pro zdravotnictví. Potvrzuje se tak, že stížnosti některých zaměstnanců na fungování záchranky, které krajský úřad obdržel a k dispozici je má i Deník, byly oprávněné.

„Pro zaměstnance, kteří téměř denně slouží, nejsou peníze na základní platy. Pokud běžný řidič nebo sestra dokončí požadované vzdělání, přidáno nedostanou. To je určeno jen loajálním doktorům a hlavní sestře. Ředitel Tukinski i hlavní sestra manipulují se všemi zaměstnanci zcela dle své libovůle a pokud se někdo ozve, okamžitě je mu vyhrožováno výpovědí. Na konkrétních případech, a to se týká i nákupů nových vozidel a údržby vozového parku, je možné doložit, že všechno bylo ututláno a je zameteno pod koberec. Nebo budeme stále krýt takovéto lumpárny?“ žádali před časem nápravu zaměstnanci záchranky v Karlových varech, Nejdku, Ostrově a Toužimi.

Na všechny stížnosti odpovídá ředitel Luděk Nečesaný bez obalu: „Budeme tvrdí. Pokud zjistíme porušení pracovního práva, budeme velmi tvrdí a nekompromisní. Nebudeme se bát tyto exemplární případy zveřejnit.“

Kromě celkové resuscitace hospodaření záchranné služby, zeštíhlení administrativního aparátu a nastavení jasných pravidel stojí před Nečesaného týmem ještě jeden stěžejní úkol. Dokončení nového sídla záchranky, do níž se má stěhovat zhruba koncem jara.

„Dokončení stavby areálu má na starosti Jan Rais, provozně technický náměstek Karlovarské krajské nemocnice. Ten bude práce koordinovat. Budova má být vybavena technologiemi z evropských dotací a obávám se, že žádost nebyla ještě ani podána,“ vysvětlil Luděk Nečesaný. Centrální dispečink záchranky pak bude v Karlových Varech. Ten bude spolupracovat se třemi výjezdovými místy v Chebu, Sokolově a Chebu. I zde se ale budou měnit jejich primáři. „Na tyto posty už bylo vyhlášeno výběrové řízení. Z karlovarského primariátu byl už odvolán Ivo Tukinski , jehož vystřídá doktor Jiří Maruna,“ uvedl Luděk Nečesaný. Ze sokolovského výjezdního místa byl odvolán také Karel Vaněk, bývalý Tukinskiho zástupce . Ten sokolovskou záchranku povede do jmenování nového šéfa. V Chebu vede výjezdové místo Věra Procházková. Jejich spolupráce s primářem ARO v karlovarské nemocnici bude podle nového týmu nezbytná. Bez úspory v hospodaření se záchranka neobejde.

„Pokud by tomu tak nebylo, ztráta by dosáhla až dvaceti milionů, “ zdůraznil Luděk Nečesaný.

Důraz klade nové vedení i na komplexní vzdělávání záchranářů, lékařů i zdravotnického personálu. „Jejich práce je nebezpečná a velmi prestižní. Urgentní medicína je skutečně náročná a víme, že fronty na ni nejsou. Proto musí být zaměstnanci dobře placeni. Ale spravedlivě,“ uzavřel Luděk Nečesaný,