Farmářské trhy začínají v jedenáct hodin před budovou tržnice a trvají do vyprodání zásob.

„Díky čerstvým, poctivým produktům s dohledatelným původem se loni farmářům podařilo vybudovat si důvěru zákazníků na Městských farmářských trzích. A proto i letos otevírají bránu do světa chutí,“ uvedla organizátorka Božena Turoňová.

Podle ní se ukázalo, že spotřebitel už neupřednostňuje pouze ekonomickou výhodnost zboží „v akci“, ale uvědomuje si, že snižování cen potravin jde vždy ruku v ruce se snižováním kvality výrobku. „Dozvídá se o sériích prohřešků s šizeným obsahem v potravinách známých obchodních řetězců, které přelepují několikrát prošlé zboží, potraviny zahraničního původu klamavě označují „českou kvalitou“ a nezastaví se prodat prošlou i dětskou výživu. Dokonce i spotřebitelům se zdravotními potížemi nabízí doplňky stravy obsahující škodlivé mykotoxiny. Další otřesnou aférou je přidávání technické soli do potravin,“ zdůraznila Turoňová.

To jsou podle ní důvody, proč stále více lidí soustřeďuje svou pozornost na původ, obsah a kvalitu produktů. K tomu jim dopomáhají právě farmářské trhy. Během dvou let se jich v České republice rozjelo přibližně kolem sto padesáti. Jen v Praze jich je čtyřicet.

„Ovšem i boom farmářských trhů má stinné stránky. Objevují se na nich prodejci, překupníci, kteří se na popularitě farmářských trhů chtějí jen přiživit. To však není problém našich Městských farmářských trhů. Na prodejce jsme kladli velmi přísná kritéria, většina z nich se pyšní oceněním nejvyšší kvality produktu. Sami spotřebitelé mohou bezpečnost potravin sledovat na www.bezpecnostpotravin.cz., takže zveme letos poprvé všechny Karlovaráky i přespolní, kteří myslí na své zdraví, na naše farmářské trhy,“ doplnila organizátorka.