„Výstavní prostor zaplnila více než stovka prací, přesto jde stále jen o ukázku z jeho rozsáhlé umělecké tvorby. Skleněné obrazy, hutně tvarované a z volné ruky foukané plastiky a samozřejmě i práce pro sklárnu Moser,“ uvedla kurátorka výstavy Eva Hanyková.

Šuhájek se během své tvorby zaměřil i na velká díla.

„Nemůže chybět ani skleněná figurální plastika určená do architektury v podobě téměř čtyř metrových samurajů. Ukázky ze Šuhájkova jedinečného obšírného díla doplní svými artefakty několik zahraničních sklářů,“ řekla Hanyková.

Jiří Šuhájek je známý především jako malíř a designér sklárny Moser, pro kterou navrhuje skleněné výrobky už od roku 1961. Mimo jiné je také autorem nedávno instalovaných soch, které jsou trvale umístěné před sklárnou Moser. „Festival svědčí nejen o zájmu veřejnosti o novinky, které každoročně nabízí svět uměleckého skla, ale současně to potvrzuje skutečnost, že sklo Karlovým Varům sluší,“ vysvětlila Hanyková. Samotná sklárna letos oslavila 160 let od otevření první dílny Ludwigem Moserem, a právě proto byl vybrán Jiří Šuhájek, který v Moseru začínal jako kreslíř, jako současná nejvýznamnější osobnost sklárny.

Výstavu již tradičně pořádá Galerie MINEA CARLSART a ředitelství Správy kolonád a přírodních zdrojů.

Kromě výstavy, která potrvá až do konce srpna, se můžete přijít podívat na vernisáž v sobotu 1. července od 20 hodin, kde budete mít příležitost seznámit se s Jiřím Šuhájkem osobně. Při této příležitosti bude před kolonádou nainstalovaná hutní pec, na níž bude sám Šuhájek vyfukovat několik svých vlastních unikátů. A pokud by i tohle bylo málo, tak můžete vyrazit v neděli 2. července od 9 hodin na den otevřených dveří Moser, kde Šuhájek předvede své mistrovství s píšťalou a sklářskou pecí.

zahrada, ilustrační foto
Nejkrásnější zahrady Karlovarského kraje