„Přijeli jsme z Prahy a budeme tady až do pondělí. Kvůli dětem více času nemáme. Ty už tady s námi ale na festivalu jednou byly, to když byla manželka těhotná. Vlastně se tak s námi vrátily na místo činu.Vstupenky už máme na zítřek a chceme si to tady užít," uvedli Tereza a Viktor.

Kromě filmových projekcí lákají řadu návštěvníků také doprovodné akce Mezinárodního filmového festivalu. Koncerty, výstavy, sportovní akce a pochopitelně také společenské párty a večírky. Karlovy Vary během osmidenního kulturního maratonu totiž téměř nespí.

Kromě filmů je snad největším tahákem populární a mezinárodně uznávaný a úspěšný divadelní soubor Cirk La Putyka. Ten do Karlových Varů přiváží své nejnovější představení DOLLS., které je považováno za jednoznačný vrchol tvorby tohoto souboru. V představení diváci uvidí dech beroucí výkony a zažijí jedinečnou divadelně cirkusovou atmosféru.

Cirk La Putyka se už pět let zabývá novým cirkusem a stírá hranice mezi divadlem, akrobacií, moderním tancem, sportem a živou hudbou. Není proto divu, že po vstupenkách na čtyři noční představení v městském divadle se jen zaprášilo.

Z koncertů vloni snad nejvíce oslnila vzkříšená kapela Lucie. Ta letos nepřijede, zato se diváci mohou těšit na koncert šesti kapel, například mix toho nejlepšího bratří Ebenů, Anety Langerové, J.A.R., Monkey Bussines, Mig 21 a Tata Bojs. Každý koncert potrvá hodinu, takže sobota 5. července bude kromě filmů ve znamení hudby.

Hosty festivalu ale oslní i výstavy, například prezentace filmových koláží Terezy Velíkové, finalistky ceny Jindřicha Chalupeckého.

Na festivalu bude také poprvé uveden projekt PLAY.Cinema. Ten tvoří série unikátních představení s živě zahraným soundtrackem v podání známých českých hudebních uskupení.

„Projekt PLAY.Cinema se chystá nabídnout jinou formu filmového zážitku, než na jaké jsou diváci běžně zvyklí. Představení, kombinující projekci slavných a skvělých děl filmové historie s živě zahraným hudebním doprovodem, míří spíše než na pravověrné fanoušky starých filmů na široké publikum , které chce zažít trochu něco jiného. Filmová historie se hemží díly která jsou z dnešního pohledu překvapivě živá a občas dokonce odvážnější, zábavnější a rafinovanější než současné produkce," vysvětlují organizátoři MFF. Produkce se budou konat v letním kině.

Prezentuje se kraj i město. Originálně

Na Mezinárodním filmovém festivalu se každoročně prezentuje Město Karlovy Vary a také Karlovarský kraj.

Zatímco Karlovy Vary letos přichystaly unikátní dvojkoncert britských rockových celebrit Electric Light Orchestra a Karlovarského symfonického orchestru, koná se ve středu v letním kině a odstoupily od rautu s pohoštěním, Karlovarský kraj se letos po šesté blýskne také originálním programem.

A to tradičně ve čtvrtek na Letišti Karlovy Vary v prostorách letištní haly.

„Motivem večera je tentokrát černá a bílá, v tomto duchu budou připraveny i dekorace. Byli bychom rádi, kdyby se toto barevné ladění odrazilo také v oblečení hostů, ale není to samozřejmě podmínkou," uvedla Lydie Stráská, vedoucí kanceláře hejtmana. Na Večer Karlovarského kraje jsou zvané osobnosti festivalu, poslanci, senátoři, krajští zastupitelé i starostové. Ale také ředitelé škol, zdravotníci, zástupci firem a další hosté. „V programu vystoupí například zpěvačka Leona Machálková a ještě pro zajímavost zmíním, že se nám podařilo získat originální režisérské křeslo z Hollywoodu, zasedne do něj „režisér večera"," doplnila Lydie Stráská.

A jaké bude menu?

Z hlavních jídel třeba hovězí loupaná plec sous vide a bramborové pyré, pečená vepřová krkovice po selsku, dušené kysané zelí a bramborové šišky, pečené kuřecí paličky na chilli, ale třeba i jahodové knedlíky.

Kvůli prezentaci na festivalové přehlídce oslovil Karlovarský kraj sponzory a k dnešku jich získal už osmnáct. „Co nepokryjí sponzorské dary, uhradíme částkou vyčleněnou v rozpočtu. Držíme každoročně stejný rozpočet," doplnila Jana Pavlíková, krajská mluvčí.