„K dispozici jsou navíc další pracovníci veřejné služby, kteří jsou tzv. na telefonu a jsou operativně povoláváni k úklidu. Po zkušenostech z prvních dnů festivalu bude jeden pracovník vyčleněn na ruční úklid třídy T. G. Masaryka," vysvětlila situaci mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Právě na třídě TGM je situace nejhorší. V závěsu se drží Smetanovy sady a okolí letního kina. I když celkové údaje budou známy až po konci filmového svátku, vypadá to zatím na rekordní 'úrodu'.

„První festivalový víkend byl v tomto ohledu velmi náročný. Přestože se odpad odváží třikrát až čtyřikrát za den, úklidové čety doslova hrabaly odpadky hráběmi, protože lidé je bohužel odhazovali všude možně. Operativně jsme navýšili počty nádob na komunální odpad o 40 kusů," řekla Kyselá.

Kromě údajů o počtu odpadků i celkové náklady na úklid budou známy až na konci filmového festivalu. „Některé úklidové práce budou hrazeny z paušálu dle smlouvy o zimní a letní údržbě se společností AVE CZ odpadové hospodářství Karlovy Vary, ale samozřejmě budou hrazeny další práce nad rámec této smlouvy. V předchozích letech to bývalo zhruba 300 tisíc korun," dodala alespoň přibližný odhad ceny mluvčí magistrátu. Město nyní bude monitorovat situaci a průběžně navyšovat počty zaměstnanců a košů na rizikových místech ve městě.

„Zároveň se posílí ranní úklid tak, aby do osmi hodin byl nepořádek 'napáchaný' přes noc uklizen a lidem cestu do práce nebo k pokladnám pro vstupenky neznepříjemňovaly povalující se odpadky," uzavřela Kyselá.