Z luxusních domů, které už investor nabízel klientům přes realitní kancelář na internetu, tak zbyl pouhý sen a ze stavby zatím nedokončené torzo.
Jenomže kromě stavby samotné zasahuje plomba na katastru, která byla na stavbu uvalena 26. června, i veřejnou cestu. „Ano, to je pravda, ale ze zákona musí být umožněno, aby cesta stále fungovala," vysvětlil makléř Ivan Žikeš, který v Jenišově bydlí.
Stavba šesti čtyřpodlažních činžovních domů byla problematická od samého začátku. Místní radnice proti jejich výstavbě protestovala a snažila se ji zastavit. V roce 2009 jenišovské zastupitelstvo projekt odmítlo s odůvodněním, že územní plán počítá s odlišným využitím centra obce. „Projekt činžovních domů jsme odmítli už podruhé, ale vrací se jako bumerang. Pozemky, na nichž chce investor stavět, jsou soukromé a obci nepatří," vysvětlil v roce 2009 starosta Jenišova Ivan Truksa. Proti činžovním domům navíc protestovali lidé, kteří bydlí v rodinných domcích vedle plánované výstavby. Stěžovali si, že činžáky jim zastíní výhled a sníží cenu jejich domu
Pak ruský investor permanentně porušoval zákony a stavební úřad stavbu dokonce několikrát zastavil. Následně začal pod domy ujíždět svah. Loni v červnu na stavbě dokonce zasahovali i celníci. Zjistili, že zde načerno pracuje sedm dělníků. Pět z Ukrajiny a dva z Uzbekistánu.
Závěr? Plomba a exekuce.