Z toho 20 milionů stála expozice muzea. „Rekonstrukce muzea nebyly jen dva roky, co bylo zavřené. Byl to proces, který trval pět let, kdy se střídal úspěch s beznadějí,“ uvedla ředitelka muzea Lenka Zubačová.

Karlovarské muzeum se teď může hrdě měřit s ostatními moderně vybavenými muzei, která odpovídají požadavkům dnešní doby. A to díky dotykovým tabletům a videoprojekcím.

Velká rekonstrukce a změna expozice muzea vyšly na 150. výročí jeho vzniku. „Není to náhoda. Byl to náš úmysl. Začali jsme vše plánovat už v roce 2012. Chtěli jsme něco převratného,“ řekla Zubačová. A to se povedlo. Karlovarské muzeum se může pyšnit dotykovou výstavou, která je určena nejen pro zrakově postižené, ale i pro návštěvníky, kteří mají chuť zapojit všechny svoje smysly. „V muzeu je dotyková a dětská cesta. Na dětské se nachází čtrnáct kukátek, která musí děti v expozici najít. Na nich jsou pak zobrazené zjednodušené dějinné ukázky, které ilustroval Dalibor Nesnídal,“ sdělila ředitelka.

Výjimečnost dotykové cesty spočívá také v tom, že exponáty jsou vyrobeny z různých materiálů, jako jsou porcelán, dřevo nebo kov, čímž je právě pro slepce unikátní. „Před otevřením bylo v muzeu několik zrakově postižených návštěvníků, kteří si vše zkusili,“ dodala Zubačová.

Muzeum přibližuje i dějiny města Karlovy Vary a regionu. „Nabízí procházku dějinami zážitkovou formou. Emoce a poučení, to jsou dva základní pilíře nové muzejní expozice,“ uvedl mluvčí muzea Lev Havlíček.

Jednou z možností, jak zónu oživit, je propojení všech hráčů na poli jejího společenského života.
FOTO: Lidé zapomněli, co mohou v lázních zažít