Mezitím se objekt dostal do správy Karlovarského kraje a stala se z něho národně kulturní památky. Ani tato fakta ale neměla vliv na urychlení tolik potřebné rekonstrukce. Císařské lázně navštívilo mnoho předních českých politiků a všichni slibovali, že oprava musí být prioritou.

Až tuto sobotu se ale Lázně I dočkaly. V tento den byl totiž poklepán základní kámen revitalizace. Slavnostního aktu, který se uskutečnil dopoledne, se účastnil také premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a pochopitelně i končící karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildemutzová (všichni ANO), která přípravu na náročnou rekonstrukci dotáhla do zdárného finiše.

Hejtmanka na úvod slavnostního předání stavby zdůraznila důvody, které bránily zahájení rekonstrukce. „Nejdůležitější věcí bylo získání souhlasu Národního památkového ústavu ke studii na revitalizaci. A pak to byly i finance. Na tuto akci jsme totiž nemohli použít žádný dotační titul, protože vždy tu byly nějaké podmínky, které bychom nemohli splnit,“ vysvětlila Mračková Vildumetzová.

Generální ředitel Thunu věří, že medaile neskončí v šuplíku
Generální ředitel Thunu věří, že medaile neskončí v šuplíku

Kraji se nakonec podařilo získat příslib ministerstva financí, že v rámci první vlny dostane na revitalizaci 250 milionů korun. „Už jsem se ale písemně zavázala, že kvůli rostoucím nákladům ve stavebnictví dáme na tuto akci dalších 150 milionů korun. Maximálně na to ale přispějeme 45,5 procenty z celkových nákladů,“ poznamenala ministryně Schillerová. Dalších 100 milionů korun dá na rekonstrukci i město Karlovy Vary.

Podle hejtmanky má z hlavních prostor Císařských lázní, v takzvaném Zanderově sále, vzniknout reprezentativní zázemí pro účely Karlovarského kraje i města Karlovy Vary. V Lázních I se počítá i s čítárnou, muzeem, badatelnou či kavárnou.

Své zázemí tu má mít i Karlovarský symfonický orchestr (KSO), který dlouhou dobu hledá vhodný koncertní sál. Ten má vzniknout ve zchátralém atriu, které během filmového festivalu slouží jako prostor pro koncerty a společenské akce.

„Slibuji na tomto místě, že pokud Karlovy Vary přijdou s projektem, který bude v souladu s Národním památkovým ústavem, a budou mít na to finance, bude mít KSO v Císařských lázních svůj koncertní sál,“ prohlásila Mračková Vildumetzová. A karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová na to reagovala: „Ano, město počítá nejen se sto miliony na revitalizaci, ale také s dalšími sto miliony na výstavbu koncertního sálu pro KSO.“

Významné události se účastnila i široká veřejnost, která si naposledy mohla památku projít ještě před jejím uzavřením. „Přijeli jsme až z Mladé Boleslavi. Jsme tu na adventním výletě, a tak jsme se také přišli podívat. Podobných památek, které potřebují opravit, je v republice ale mnoho,“ konstatovali Lenka a Oldřich Splídkovi. Někteří návštěvníci zase byli zvědaví, jak budou lázně po obnově vypadat. „Ta proměna nám přijde příliš moderní a podle nás se do zdejších prostor nehodí,“ reagovala starší Karlovaračka.

Obnovu lázní provede společnost Císařské lázně GEOSAN GROUP Metrostav s za 828,8 milionu s DPH. Ze čtyř uchazečů nabídla nejnižší cenu. Oprava lázní bude trvat 42 měsíců.

Ilustrační fotografie.
Město chce více parkovišť na okraji