Zabijačková polévka, jitrnice, jelita, tlačenka, guláš, řízečky…

Vůně všech zabijačkových laskomin se v sobotu nesla Velichovem, kde se v místní restauraci U Lípy uskutečnily už poosmé tradiční vepřové hody. „Je to o potkávání kamarádů a o zábavě,” komentoval akci Jan Bitman, provozovatel velichovské restaurace. O žaludky strávníků se staral řeznický mistr Zdeněk Vít s mnoha ochotnými pomocníky.

„Je to zaručeně domácí práce,” komentoval jeho snažení Bitman. „Prasátko vážilo 170 kilo. Sto lidí ho nedokáže sníst,” doplnil. Mezi pravidelné hosty vepřových hodů patří i František Gronec. „Mým nejoblíbenějším zabijačkovým jídlem je zabijačková polévka,” prozradil v okamžiku, kdy si od polní kuchyně odnášel talíř s několika vonícími řízky.