Silnými nervy a velkou tolerancí se musejí vybavit všichni, kteří se rozhodnou použít služeb karlovarského Horního nádraží. Nepořádek, bezdomovci a nepohodlná čekárna je právě jeho doménou. Přestože České dráhy představily vizualizace nové budovy, která nahradí současnou, a slíbily modernizaci a rekonstrukci, tak přesný termín, kdy se poprvé kopne, zatím není znám.

To sklízí kritiku od řady lidí. „Neříkám, že je to jen problém Českých drah, ale o rekonstrukci už se mluví spousty let. Nádraží vypadá jak po boji. Myslím, že pro město jako jsou Karlovy Vary, je to ostuda,“ konstatoval František Vavřina z Karlových Varů. „A to ani nemluvím o bezdomovcích a dalších individuích. Doufám, že se opravy dožiju,“ dodal Karlovarák.

Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah, však tvrdí, že klid kolem nádraží je pouze zdánlivý a příprava rekonstrukce běží na plné obrátky. „Projednává se dokumentace nutná k výběru zhotovitele. O prázdninách budeme znát, která firma novou výpravní budovu Karlovy Vary Horní nádraží postaví,“ konstatoval mluvčí Českých drah. „Železniční doprava přes stanici Karlovy Vary – Horní nádraží zůstane i po dobu stavby zachována v plném rozsahu, omezení čekají na cestující před a po nástupu z vlaku, protože budou procházet staveništěm,“ dodal Šťáhlavský.

Přesný termín demolice či začátku nové stavby však přesto mluvčí zatím sdělit nedokázal.

„S ohledem na všechny zákonné lhůty související se stavebním řízením zatím přesný termín nelze stanovit. Rozhodně o něm dáme vědět. Zatím tedy není nic vidět, ale přípravy jsou v plném proudu,“ potvrdil mluvčí Českých drah.

Město Karlovy Vary přislíbilo Českým drahám při rekonstrukci pomoc. „Zatím není míč na naší straně. Čekáme na výzvu a termíny Českých drah. Jakmile nás osloví, tak určitě svým slibům dostojíme,“ uvedl Petr Kulhánek, primátor Karlových Varů.