Nová krajská koncepce školství, se kterou přišel krajský radní Václav Sloup, počítá s uzavřením jedné třídy primy hned ze tří gymnázií v kraji. Ostrovskému gymnáziu, které patří mezi nevyvolenou trojici, se to samozřejmě nelíbí. I proto před dvěma dny vytvořili petici, kterou za krátký čas podepsalo přes 1200 lidí.

„Jedná se o gymnázia Chodov, Mariánské Lázně a Ostrov, kde by měla zůstat jen jedna prima namísto současných dvou," řekl Sloup. Jeho koncepce vychází mimo jiné z toho, že poslední čtyři roky ubylo na středních školách v Karlovarském kraji 2500 studentů, nabídka oborů je větší než poptávka a v regionu je podle něj zbytečně moc víceletých gymnázií.

„V současné době vykazují všechny třídy ostrovského gymnázia téměř 100 procentní naplněnost. Škola si tedy nemůže stěžovat na nedostatek zájmu studentské a rodičovské veřejnosti. Navíc počty přihlášených výrazně převyšují čísla přijatých," řekl ředitel gymnázia Jaroslav Šafránek.

Kantoři navíc dodávají, že nechat jednu primu na Karlovarsku, kde je výrazně více obyvatel něž v ostatních dvou okresech je hloupost. „Okres Karlovy Vary má 117 868 obyvatel což je o 25 311 obyvatel více než okres Cheb a o 26 5867 více obyvatel než okres Sokolov," potvrdili čísly.

„Před dvěma lety jsme stáli před stejným problémem a ustáli to, doufám v to i nyní," uvedl Šafránek.

Podporu našla škola, která nedávno slavila své 60. výročí ve starostovi Pavlu Čekanovi. „Bude to boj, ale primu nedáme," řekl.

Učitelé škol se také bojí toho, že situace využije soukromý podnikatel a založí si zde gymnázium. Mezi jejich další argumenty patří i dostupnost Ostrova. „Gymnázium v Ostrově je jedinou logisticky dostupnou destinací pro nadané žáky z horských oblastí a měst. Již dnes tvoří žáci z těchto obcí celou jednu pětinu všech ostrovských gymnazistů. A to nemluvíme o velkém zájmu ze strany karlovarských studentů, kteří dojíždějí," říkají svorně.

Gymnázium reaguje také na argument, kterým se ohánějí ředitelé základních škol, že jim primy odebírají žáky. „Z každé školy k nám přicházejí dva maximálně tři žáci. To nejsou likvidační čísla pro základní školy," tvrdí učitelé.

Jasno o osudu primy bude 12. prosince, kdy zasedne krajské zastupitelstvo.