Chodí do šesté třídy, skvěle jim to myslí, nebojí se konkurence a už dosáhli fantastického úspěchu. Daniel Biskup, Fiona Žáková, Ema Kotěšovcová a Lukáš Matějů jsou žáci Základní školy jazyků Libušina v Karlových Varech a podařilo se jim probojovat se do finále celosvětové soutěže dětských týmů do šestnácti let ve výzkumu a robotice FIRST® LEGO® League (FLL). Tento program rozvíjí technické, prezentační a týmové dovednosti. Soutěže se v letošním roce účastnilo přes 679 000 dětí ze 110 zemí světa.

„I přes velmi nízký věk a omezené zkušenosti excelovali v regionálním kole a následně výborně obstáli také v republikovém finále. To jim vyneslo účast na First Championship v USA,“ uvedla učitelka Dagmar Svobodová.

Celosvětové finále soutěže FIRST® LEGO® League v George R. Brown Convention Center v Houstonu v USA se konalo od 20. do 23. dubna a v kategorii FLL Challenge, jehož se účastnilo 106 týmů z 80 zemí světa, dosáhli žáci z Libušinky skvělého úspěchu. V obrovské konkurenci, celé soutěže se zúčastnilo přes šest tisíc soutěžících, se rozhodně neztratili.

Podle Dagmar Svobodové porota ocenila neobvyklý design soutěžního robota a způsob startování programů pomocí barevných senzorů. „V inovačním projektu bylo oceněno zvolené téma a zpracování materiálu. Celkově byl tým chválen za schopnost prezentovat svoji práci v anglickém jazyce. Týmový duch se také projevil při vlastnoruční výrobě triček a vlajky,“ uvedla Dagmar Svobodová.

Ilustrační foto
ODS, TOP 09 a KDU-ČSL jdou v Karlových Varech do voleb SPOLU

Odhodlanost a skvělé zvládnutí náročné disciplíny ocenil i vedoucí týmu, učitel Jiří Šebek.

„Pro tým byla důležitá především zkušenost s účastí na velké mezinárodní soutěži v anglickém jazyce. Seznámení s týmy z celého světa a vzájemné sdílení zkušeností je také nesmírně důležité. A to, že mohli prožít něco takového společně, je určitě posune dál,“ zhodnotil misi žáků do amerického Houstonu vedoucí týmu, učitel Jiří Šebek.

A jak vidí svůj start na takto prestižní celosvětové soutěži čtveřice soutěžících po návratu z Houstonu?

„Moc jsme si to užili, ostatní týmy byly super a určitě jsme se celkově zlepšili. Děkujeme sponzorům, kteří nám umožnili se do Houstonu dostat,“ shodují se.

Na dalekou cestu přispěli sponzoři. Přibližně bylo třeba sehnat necelých 300 tisíc korun. Žákům finančně pomohli Witte Automotive, Karlovarský kraj, DHL, SKF, Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje a Lukas, …ept connector.

„Akce byla podpořena z krajského projektu Implementace Krajského akčního plánu 2 v Karlovarském kraji prostřednictvím partnera projektu Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje. Projekt funguje tak, že 95 procent celkové dotace je hrazeno z prostředků EU a pět procent hradí kraj,“ uvedla Jitka Čmoková z tiskového odboru krajského úřadu. Doplnila, že krajská hospodářská komora má v rámci projektu, stejně jako kraj a ostatní partneři, aktivity. Jednou z nich je podpora polytechnického vzdělávání.