Minipivovary v Karlovarském kraji jsou v posledních letech stále atraktivnější. Jedním z nejúspěšnějších v regionu je určitě také domácí pivovar Velkorybnický Hastrman na Velkém Rybníce u Hroznětína. Návštěvníci zde mohou ochutnat z pěti druhů piva, které jsou navíc zajímavé i svými názvy. Restaurace U Hastrmana se také v minulém týdnu stala Hospůdkou roku čtenářů Deníku pro rok 2010.

„Počátek vaření piva v našem domácím pivovárku se datuje do roku 2005. 13. března byla na kuchyňském sporáku uvařena první ověřovací várka Velkorybnického Hastrmana. Jelikož pivo zachutnalo, rozběhl se administrativní kolotoč se všemi povoleními k zahájení výroby piva. K oficiálnímu prodeji došlo v září roku 2006,“ konstatoval Luboš Vorel, sládek a majitel minipivovaru U Hastrmana.

Do konce tohoto roku uvařili v minipivovaru zhruba 50 hektolitrů domácího piva. V současné době se točí v pivovaru pět druhů piv. „Nejvíce se prodává světlá jedenáctka. Potom máme v nabídce ještě světlou dvanáctku, polotmavou třináctku, tmavou dvanáctku a dvanáctku staročeského bílého, což je typ pšeničného piva,“ dodal sládek.

Podle něj není vůbec snadné uvařit kvalitní a hlavně takové pivo, aby chutnalo lidem. „Já jsem studoval technologii vaření piva více jak tři roky. Zjistil jsem, že nejtěžší a nejdůležitější je dodržovat právě technologické postupy při vaření. Také záleží na chmelu, protože každý je unikátní. Vozíme chmel ze Žatce, ale také například z Nového Zélandu,“ pokračoval.

Při významných datech jsou U Hastrmana k dostání i piva velmi zajímavá. „Na Vánoce vařím vždy nějaké speciální pivo. Jinak zde bylo k dostání například pivo borůvkové, medové či puškvorcové,“ dodal sládek Luboš Vorel.

Za dobu existence minipivovárku již sládek uvařil více jak 1 300 hektolitrů domácího piva. „Je to můj koníček, kterému věnuji denně zhruba čtrnáct hodin. Přestože historie našeho pivovárku je prozatím krátká, myslím si, že přispěl, přispívá a ještě jistě přispěje k obohacení pivního trhu na západě Čech,“ uzavřel majitel pivovaru.

Minipivovar se pravidelně zúčastní řady veletrhů s pivem, které se konají po celé republice. Na nedávných Slavnostech piva v Českých Budějovicích obsadil Tmavý ležák druhou příčku. K Hastrmanovi jezdí také zahraniční turisté, kteří objíždí minipivovárky v republice. A pivo jim zřejmě chutná, jelikož na jednom anglickém serveru byla světlá jedenáctka čtvrtým nejlepším pivem.

Minipivovary v Karlovarském kraji

Domácí pivovárek Velký Rybník – U Hastrmana – vznik minipivovaru: 2007
Zámecký pivovar Chyše – Minipivovar Chyše – vznik minipivovaru: 2006
Měšťanský pivovar Sokolov – Permon Sokolov – vznik minipivovaru: 2007
Bohuslav Novák - Pivovar Velichov Forman – vznik minipivovaru: 2006
Rodinný pivovar Sv.Florian – Minipivovar Loket – vznik minipivovaru: 2006