Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje (ČSSD) se dlouhou dobu dobu drží na špičce popularity hejtmanů v celé České republice. Přesto jej opouštějí sociální demokraté, za něž by pravděpodobně dal ještě před rokem ruku do ohně. Částečný rozpad svého impéria ale ustál.

Ti, kteří se rozhodli opustit sociální demokracii, jej do krajských voleb podrží.

Radní Jaroslav Bradáč přešel z ČSSD k Zemanovcům. Tomáš Hybner, Jana Petříková a Petr Kuliš přestoupili k národním socialistům LEV 21.

„Všichni krajští zastupitelé zvolení za ČSSD a KSČM, tedy i čtyři sociálně demokratičtí zastupitelé, kteří přešli k jiným stranám, potvrdili v pondělí 16. dubna svým podpisem nové koaliční smlouvy podporu současné krajské koalici,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Čermák je zároveň předsedou zastupitelského klubu ČSSD krajského zastupitelstva a k podpisu k nové koaliční smlouvě krajské koalice říká: „Podpisem smlouvy se všichni členové koalice zavazují, že budou i nadále vykonávat svoji společnou regionální odpovědnost v Karlovarském kraji v zájmu občanů tohoto kraje a plnit Programové prohlášení Rady kraje, které platí do letošních podzimních krajských voleb. Trvá také společná ochota nacházet řešení problémů při péči o rozvoj regionu.“

Tomáš Hybner, který se s ČSSD rozloučil kvůli kvůli národním socialistům LEV 21 společně s Janou Petříkovu a Petrem Kulišem, s dalším setrvání v krajské koalici souhlasí, ale klade si podmínky.

„Zastupitelé za NS-LE V 21 si dobře uvědomují situaci, která v Karlovarském kraji panuje a rozhodně nechtějí žádným způsobem tento kraj destabilizovat či jakkoliv ohrozit. Programem národních socialistů je naopak odpovědný přístup k zájmům občanů kraje, a proto se zástupci NS-LEV 21 rozhodli, že současnou levicovou koalici v kraji budou nadále podporovat,“ uvedl Hybner, předseda Krajské rady NS-LEV 21 v Karlovarském kraji.

Dodal, že obyvatelé Karlovarského kraje jsou pro tuto stranu v tuto chvíli přednější než osobní či politické názorové rozpory.
„Členové NS-LEV21 v krajském zastupitelstvu budou nadále podporovat program rozvoje Karlovarského kraje, snahu o růst konkurenceschopnosti kraje a růst atraktivity kraje pro jeho obyvatele a návštěvníky. Program dosavadní koalice je národním socialistům velmi blízký, a proto se její představitelé hlásí ke společné odpovědnosti za jeho plnění,“ zdůraznil Hybner.

Ale také varovně dodal: „Zdůrazňuji však, že rozhodně nepodpoříme žádné kroky směřující k privatizaci krajských zdravotnických zařízení, rušení dalších školských zařízení v kraji, či jiné záležitosti, které by mohly ovlivnit kvalitu života v našem kraji,“ uzavřel předseda Krajské rady NS-LEV21 v Karlovarském kraji.