Už osmnáct let pomáhá stanovické Hipocentrum Pája nemocným dětem i dospělým. Za tu dobu prošlo zařízením mnoho stovek klientů. Provozovat hipocentrum není ovšem jednoduché, hlavně co se týče financí. Centrum je totiž odkázáno hlavně na sponzory a granty.

Deník na návštěvěDeník na návštěvěZdroj: Deník"Fungujeme od roku 2003. V současné době máme čtrnáct koní, z nichž čtyři jsou sportovní, a deset na terapii. Také máme deset psů, čtyři jsou na hlídání, pět z nich na terapii. Nyní canisterapii (terapie pomocí psů - poznámka redakce) neprovozujeme. V tomto směru spolupracujeme s panem Stránským z Hřeben na Sokolovsku, který má na to vycvičené leonbergery," říká provozovatelka centra Hana Uhlířová.

Aktuálně pomáhá hipocentrum 150 klientům, a to především z Karlovarského kraje. Jezdí sem lidé nejen z Ostrova, ale i ze vzdálenější Aše. "Naše služby využívají ale i klienti z jiných krajů, a to v případech intenzivní terapie," vysvětluje majitelka Páji.

Škála nemocí a zdravotních potíží, které se tu léčí, je opravdu pestrá. Jde o dětskou mozkovou obrnu, spinální svalovou atrofii zvanou SMA, hypotenie a různé ortopedické a neurologické vady. Hipoterapii zde ovšem vyhledávají i lidé, kteří mají psychické problémy. "Výsledky naší terapie máme. Pokud by to tak nebylo, ani bych tuto práci nemohla dělat," konstatuje Hana Uhlířová, která v centru funguje jako terapeutka a zároveň pracuje jako porodní asistentka v Karlovarské krajské nemocnici.

Ilustrační foto
Strážníci se budou stěhovat. Azyl by mohli najít v Kattenbecku

Ne všichni ale mohou hipoterapii podstoupit. Každý, kdo chce zdejší služby využívat, musí dostat od svého ošetřujícího lékaře zprávu, že hipoterapii doporučuje. "Problém je, že tuto terapii zdravotní pojišťovny neproplácejí, klienti si je hradí sami. Není výjimkou, že ji občas musím dotovat ze svého. S penězi to tedy není vůbec jednoduché, proto se nám každá koruna hodí," dodává majitelka stanovického hipocentra.

Centrum vzniklo na místě, kde stál polorozpadlý statek. Koně zde mají stáj s prostornými boxy a přístřešek ve výběhu, kde tráví většinu času v průběhu celého roku. Pokud je nepříznivé počasí, terapie se může provozovat ve velké hale. Návštěvníci zde mají k dispozici srub, který funguje jako klubovna. Areál si pronajímají lidé i na různé akce, nejde jen o dětské.