Holubi rusky neumějí a občané ze zemí bývalé Ruské federace zase nerozumí česky. A krmit tyto ptáky na kolonádě je pro většinu z nich příjemnou kratochvílí. Strážníkům městské policie tak přibyla další práce. Těmto lázeňským hostům srozumitelně vysvětlit, že se dopouštějí přestupku. Což činí. Jenomže nemohou být všude a na magistrát se už řinou stížnosti všímavých Karlovaráků.

„Je dobře, že se bude regulovat počet holubů. Občané města většinou vědí, že se nemají krmit, totéž ale neplatí o návštěvnících města, zejména z Ruska, kteří stále v lázeňské části města holuby krmí. Strážníci si jich většinou vůbec nevšímají a neupozorňují je, že by to dělat neměli. Cedulí se zákazem krmení si nikdo nevšímá. Měli by to strážníci více řešit, zvláště teď, když dochází k jejich odchytu," postěžovala si na magistrátním webu jedna z Karlovaraček.

A docela tak vytočila velitele městské policie Marcela Vlasáka.

„Z čeho tak soudíte?" odpověděl nejprve rozzlobeně, ale pak celou situaci vysvětlil. „Během roku bylo řešeno více jak sto podobných případů. Je pravda, že většinou krmí návštěvníci města z Ruska. Předpokládám, že tito hosté jsou informováni ze strany hotelů, přesto jsme přispěli článkem i do časopisu, který je určen těmto občanům, abychom zajistili informovanost cílové skupiny," uváděl vše na pravou míru.

A zdůraznil, že strážníci už nyní při řešení nedovoleného krmení holubů přistupují k ukládání sankcí, protože opakované domlouvání věc neřešilo. „Je smutné, že až sankční postih zajistí přenos požadované informace, byť v negativním slova smyslu," dodal velitel Vlasák.

Strážníci ovšem rovněž řešili několik podnětů na opakované krmení holubů českými seniory. „Vítáme konkrétní podněty před obecným konstatováním. Můžete využít i kontaktování strážníka s příslušností k danému okrsku," vzkazuje proto lidem.

V Karlových Varech bylo celkem rozmístěno devět odchytových klecí v lokalitách města se zvýšeným výskytem holubů (tržnice, nemocnice, Čertův ostrov, náměstí 17. listopadu, Školní ulice, Růžový Vrch, Divadelní náměstí, I.P. Pavlova, náměstí Dr. Milady Horákové).

Lidé ale magistrát upozorňují, že holubi se nacházejí například i na sídlišti Čankovská, kde by se také měli likvidovat, neboť jim ničí omítky domů.