Návštěvníci se mohou těšit na tradiční hudební festival Jarní slunohrad, umělecké sympozium, oslavu dětského dne a po letech se do prostorů památky vrátí také Dudácký festival. Sezona odstartuje až 4. dubna při oslavách vítání jara, ale první letošní akci si diváci užijí už za několik týdnů. Během zimy se také pokračuje na stavebních úpravách hradu, které jsou v plném proudu.

Na jaře by se měl lidem představit nově opravený sál v jihovýchodním paláci, jehož dokončení je hlavním zimním předsevzetím správy památky. „Práci na sálu v těchto chvílích zahajujeme, co je ale v chodu, je oprava schodiště u vstupní brány, jež povede k sociálním zařízením a ubytovacím prostorům," sdělil kastelán Pavel Palacký. S jeho dokončením se počítá do zahájení hlavní turistické sezony.

Jednou z akcí, které se uskuteční ještě před zahájením, je odpoledne plné her, kde se budou tvořit špachtlí, lžící nebo lopatou ledové sochy i iglú. Připraven je i tematický herní program pro děti, který proběhne ve dvou blocích, a to od 11:30 a od 13:00. Jednotlivé úkoly jsou inspirovány pohádkou H. Ch. Andersena Sněhová královna. „Máme připraveny dvě verze her. Se sněhem, kdy bude program probíhat venku, a bez sněhu. To se pak zaplní interiéry hradu a přejde se k výrobě masopustních masek. Byli bychom ale radši, kdyby obleva nepřišla," dodal Palacký. Ledové hrátky se na hradě a v jeho okolí konají v sobotu 21. února.

Následovat je bude Vítání jara, které začíná 4. dubna. Na program Hauenštejnu se vrátí i dudácké slavnosti. „Těší nás, že se nám po třech letech opět podařilo uspořádat Dudácký festival, který se tu setkal s ohromným zájmem lidí. Na něm ale ještě pracujeme. Co je jisté, je například výstava historických poštovních obálek a známek, hudební festival Jarní slunohrad, akce Keramka na hradě, všeobecné umělecké sympozium a známy jsou už také termíny nočních prohlídek. Ty se konají vždy v sobotu 11. dubna, 20. června, 18. července, 22. srpna a 26. září," dokončil kastelán.

Hauenštejn je možno navštívit i nyní, a to o víkendech vždy od 10:00 do 17:00. Další informace lze nalézt na stránkách památky.