Díky řadě podporovatelů i práci dobrovolníků se z hradu Hauenštejna postupně stává magnet pro návštěvníky. Poprvé se po zimě brány hradu otevřou už tuto sobotu.

„Otvíráme brány již tento víkend v sobotu 10. března. O víkendech a svátcích bude hrad i pučící arboretum otevřeno od 10 do 19 hodin,“ uvedla Alena Svobodová z Horního hradu.

„Náš hrad stejně jako fénix v jeho erbu vstává z popela a je každým rokem krásnější – je hotová střecha nad dalším křídlem, pracuje se na sociálním zařízení, můžete strávit tajuplnou noc v upraveném podkroví a pro letošek chystáme nový informační systém po hradě s aktualizovaným tištěným průvodcem a vyznačení několika naučných cest bývalým zámeckým parkem. Kdo se nebyl podívat na hradě loni, měl by zavítat do kapličky. Ta má opravený interiér,“ doplnila informaci Svobodová.

Na hradě je k vidění také celá řada zajímavých výstav. „Některé patří ke stálým expozicím, jiné budou nainstalovány. K vidění bude expozice Kamenná heraldika v rytířském sále , dále výstava fotografií Láska a válka Arnošta Mrázka, cyklus starých pohlednic ze sbírek hradního kastelána Jakuba Hejtíka, rodokmen rodu Longueval – Buquoy . Dále potom expozice Mattoniho Kyselka aneb Heinrich Mattoni už není a výstava obrazů Jany Šouflové v nově rekonstruované kapli,“ poinformovala Svobodová.

Určitě stojí za to přijet se podívat. Z hradu se můžete zpět na parkoviště projít obloukem bývalým zámeckým parkem. „Zanedlouho začnou kvést hajní byliny a bude to krása,“ uzavřela Svobodová.

Zdevastovaný a opuštěný Horní hrad – Hauenštejn se začal rekonstruovat v říjnu roku 2000. „Zatím se do rekonstrukce tohoto objektu nainvestovalo přibližně třicet milionů korun. Jsme rádi, že se k nám lidé rádi vracejí a podporují nás,“ řekl majitel hradu Pavel Palacký.