„Hygieničky zkontrolovaly více než sedmdesát procent nahlášených turnusů, tři kontroly odhalily závadu,“ uvedla Klára Coganová z Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

„Dvě závady byly zjištěny na úseku stravování dětí, jedna se týkala porušení povinnosti pořádající osoby při přijímání dětí k zotavovací akci. Za nedostatky byly uloženy dvě pokuty v celkové výši patnáct set korun,“ upřesnila Coganová. Dodala, že hygienici letos nezaznamenali žádnou mimořádnou situaci, jako je například hromadný výskyt onemocnění. „Evidované úrazy byly převážně lehkého charakteru, byly to hlavně odřeniny či pohmožděniny,“ konstatovala hygienička.

V Karlovarském kraji bylo celkem ohlášeno pětačtyřicet dětských táborů, na nichž se vystřídalo více než tři tisíce dětí. Nejvíce se jich uskutečnilo na Karlovarsku, kde měli letos školáci na výběr ze šestnácti lokalit.

Na Sokolovsku si mohli děti a rodiče vybrat z osmi lokalit. Také na jednom zdejším táboře krajští hygienici udělili jeho provozovateli pokutu. Činila pět set korun. Proč, hygienici odmítli sdělit.

„Nejednalo se o nic závažného. A až na tento malý problém probíhala táborová sezóna klidně,“ sdělila Jana Háčková z oddělení hygieny dětí a mladistvých z Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Z informací hygieniků vyplývá, že oproti minulému roku se situace v dětských táborech mírně zlepšila. Na dva podněty nespokojených rodičů v loňském roce stanice reagovala dvojnásobnou pokutou.

Dominik Hron

Ilustrační snímek
Stotřicetimilionový přebytek v rozpočtu Ostrova je dán i nižšími investicemi