"S rekonstrukcí Palackého ulice jsme začali už minulý rok. První etapa bude brzy dokončena a my na ní v dohledné době navážeme další," informoval starosta Jáchymova Bronislav Grulich.

První část stála přitom už 12 milionů korun a se stejnou částkou se počítá i v té druhé. "Jde o poměrně úzkou, ale dlouhou a frekventovanou ulici. V rámci rekonstrukce tam vznikne asi dvacet nových parkovacích míst," upřesnil starosta Jáchymova.

Ivana Doubová.
Bývalá vedoucí stavebního úřadu Ivana Doubová nyní pomáhá investorovi v Horách

Není to přitom jediná ulice stojící na opěrné zdi, kterou město v poslední době opravovalo a další ještě přijdou na řadu. Opravy se tak dočkala například ulice Mincovní i Svojsíková. "Opravdu velký problém je v ulici Šafaříková, která stojí na dvanáct metrů vysoké opěrné zdi. Její opravu odhadujeme na desítky milionů korun. Aktuálně ale musíme zabezpečit ulici Boženy Němcové, kde se část opěrky už vloni zřítila. Nechali jsme zpracovat projekt a až získáme stavební povolení, musíme to alespoň částečně opravit, protože na celkové zajištění nejsou momentálně peníze," konstatoval starosta Grulich.

Podle něho by bylo proto ideální, kdyby město mohlo na sanaci opěrných zdí čerpat dotace. "Šikovný dotační titul ale není. Byl sice slibován v programu Restart, ale sliby - chyby," dodal jáchymovský starosta.