Jako červený hadr na býka. Tak na krajské opoziční politiky zapůsobily výsledky auditu, jak Karlovarský kraj čerpá evropské dotace. Ten pro Evropskou komisi a ministerstvo financí sepsala společnost Deloitte a mimo jiné obsahoval zprávu, že krajští úředníci chybně rozdělili přes polovinu přidělených dotací.

Zprávu jako první přinesl server Aktuálně.cz

Podle tohoto serveru audit dále uvádí, že  kraj například při stavbě Centra vzdělávání  technické střední školy v Sokolově utratil 390 milionů protizákonně. Bez kritiky auditorů neprošla ani přestavba Centra technického vzdělávání v Ostrově a chyby  našli  i v dalších projektech na opravu krajských silnic.

V konečných číslech jde o to, zda Evropská komise Karlovarskému kraji proplatí či  škrtne přibližně 500 až 800 milionů korun, které chce kraj získat z dotačního programu ROP Severozápad.

ČSSD: není důvod k obavám

Podle hejtmanova náměstka Petra Navrátila (ČSSD) jde ale pouze o virtuální čísla a audit byl vypracován neprofesionálně. „Domnívám se, že není důvod pro to, aby byly takové částky vraceny," zdůraznil.

Kraj podle něj už zadavateli zaslal připomínky, které vypracovala regionální rada soudržnosti a Úřad Karlovarského kraje. „V auditu jsou závažné nedostatky a vyčítá nám porušení pravidel, kterých jsme se v žádném případě nedopustili. O sankcích navíc můžeme hovořit až tehdy, až si vlastní audit nechá zpracovat Evropská komise," zdůraznil náměstek Navrátil.

Opozice bouří

Přesto opoziční zastupitelé už bijí na poplach a požadují svolání mimořádného krajského zastupitelstva.
„Zastupitelé Karlovarského kraje za ODS považují zveřejněné informace o předběžných výsledcích auditu čerpání prostředků z fondů EU za velmi znepokojující a závažné. Proto budeme požadovat podrobnější informace a budeme též iniciovat svolání mimořádného zastupitelstva Karlovarského kraje k tomuto tématu. Vzhledem k tomu, že náš klub nedisponuje počtem, který zákon stanovuje, budeme své kroky koordinovat s ostatními opozičními stranami a hnutími," uvedl Jan Bureš, krajský zastupitel za ODS a poslanec parlamentu České republiky.

Stejně důrazně proti závěrům auditu protestuje krajský zastupitel a senátor Jan Horník (TOP09,STAN), kandidát na hejtmana.

Šlendrián…?

„Je zapotřebí urychleně žádat krajskou koalici o vysvětlení nastalé situace, kterou popisuje níže uvedená zpráva.  Dlouhodobě kritizuji konání krajské koalice ČSSD,  KSČM a Vratislava  Emlera co se týče jejich konání v rámci evropských dotací. To, že našemu kraji zřejmě hrozí kvůli koaličnímu šlendriánu až nepřiznání 800 milionů korun je však víc než alarmující," zdůraznil Horník.

„Žádám proto, abychom od Rady Karlovarského kraje neprodleně obdrželi kopii zprávy v dané věci zaslané Ministerstvem financí našemu Karlovarskému kraji a kopii dopisu Rady Karlovarského kraje, který byl zaslán na obhajobu Karlovarského kraje Ministerstvu financí, abychom nebyli i v tomto případě postaveni do role naprosté nevědomosti tak, jak to je u současné koalice obvyklé," dodal. Podle senátora je situace  o to horší, že o tomto problému již Rada Karlovarského kraje věděla dříve, než toto téma zveřejnila média. Nenechme se zase opít rohlíkem a ani umlčet, o což se krajská koalice dlouhodobě snaží, aby měla tak zvaný  klid a pohodu na „svou práci," pletich a jiných nepravostí, jež zmiňované audity zřejmě odhalily," rozhořčil se Horník.

Jde o stamiliony

Podle Jiřího Šindeláře, kandidáta na hejtmana za ODS, vedení Karlovarského kraje zásadně selhalo. „Předně bych chtěl říci, že pevně doufám, že Karlovarský kraj tuto sumu vracet muset nebude. Zmiňovaných 800 milionů by pro kraj znamenalo skutečnou pohromu, která by zcela ochromila jeho rozpočet pro následující roky. Podle mých informací jsou předmětem přezkumu projekty v hodnotě dvou miliard korun, takže se nemusí jednat o částku konečnou," zdůraznil Šindelář.

Dodal, že navíc je ohroženo i čerpání dotací na budoucí, dosud neschválené projekty. „Nedokážu si představit, jak je možné, že se v projektech, které kraj realizoval, objevilo tolik závažných chyb. Minimálně to znamená, že zcela selhalo vedení kraje. Pokud se tyto informace potvrdí, považuji za nutné, aby členové Rady Karlovarského kraje včele s hejtmanem Josefem Novotným z tohoto selhání vyvodili osobní odpovědnost," zdůraznil Jiří Šindelář.