Celkem patnáct účastnic se učí využívat principy komunitní práce. „Od klasického přístupu se liší hlavně v tom, že nerozvíjí pouze jednotlivce, ale posouvá dopředu celou komunitu, a může tak přispívat i ke zmírňování sociálního napětí v těchto lokalitách," vysvětlila Eva Haunerová, mluvčí sdružení Český západ.

První vzdělávací blok se konal od 10. do 13. října v Dobré Vodě u Toužimi, další se chystá ve dnech 7. až 10. listopadu.

„Vzdělávací kurz jak efektivně pracovat v sociálně vyloučených lokalitách nabízí v teorii i praxi osvojení si jedné z účinných metod sociální práce, a tím je komunitní přístup. Ten je alternativou a doplněním klasické sociální práce. Komunitní přístup napomáhá budovat u obyvatel sociálně vyloučených lokalit zodpovědnost za vlastní život a chod své komunity. Kvůli náročnosti a dlouhodobosti se tato metoda zatím příliš nevyužívá, což bychom rádi změnili," představuje vzdělávací program a motivy jeho vzniku Jana Kosová z Českého západu.

Doplnila, že o kurz byl velký zájem, a to i přes poměrně vysoká kritéria na přijetí. „Hlavním z nich byla přímá práce uchazeče v sociálně vyloučených lokalitách, aby nové poznatky a zkušenosti mohl téměř okamžitě uplatnit ve své praxi," vysvětlila Kosová.

Rozsah celého kurzu, který je rozdělen do tří třídenních bloků, je devadesát vyučovacích hodin. První z nich už mají účastnice za sebou. Seznámily se při něm s historií komunitní práce, jejími specifiky a teoretickými východisky. Program se skládal z přednášek, diskusí s obyvateli sociálně vyloučené lokality v Dobré Vodě, ale i praktických úkolů ve skupinách, při kterých účastnice čerpaly ze svých dosavadních zkušeností.

„Účastnice byly skvělé a celou dobu nesmírně houževnaté. Myslím, že první blok kurzu se povedl. V hodnotícím dotazníku jsme dostaly za atmosféru, srozumitelnost podání a užitečnost tématu samé jedničky," chválí si Kosová, která byla jednou ze šesti lektorů, kteří se na kurzu podíleli.

Jedna z účastnic při hodnocení uvedla: „Kurz byl pro mě připomenutí, že nejdůležitější v sociální práci je vztah a důvěra. Nehonit se po výkonech, ale naslouchat lidem, respektovat je a být jim oporou. Důležité je být sám sebou a jednat s lidmi jako s rovnocennými."

Na přípravě a realizaci kurzu se podílejí občanské sdružení Český západ, obecně prospěšná společnost Cheiron T z Tábora a Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy.

V rámci kurzu využívají metodiku komunitní práce a instruktážní DVD, které společně zpracovali v první části projektu v roce 2010. Po skončení pilotního
běhu tohoto kurzu by měla být metodika komunitní práce vydána ve formě brožury.