Rychlost, s jakou pacient dostane potřebnou péči rozhoduje o tom, zda se navrátí do běžného života, bude mít následky nebo zemře. Mezi nejlepší pracoviště v České republice, která poskytují péči pacientům s cévními mozkovými příhodami se nyní zařadila také Nemocnice v Karlových Varech. Podle Igor Karpowicze, primáře Neurologického oddělení karlovarské nemocnice, se pacientům postiženým mrtvicí v loňském roce dostalo odpovídající pomoci v průměru už za 20 minut. V praxi to znamená, že šance pacientů v Karlovarském kraji na záchranu a návrat k normálnímu životu je velmi vysoká. Tento fakt potvrdila prestižní platinová plaketu, kterou nemocnici udělila evropskou organizací ESO (European Stroke Organisation)ve spolupráci s iniciativou Angels.

Pomohla tomu i aktivní spolupráce karlovarské neurologie s urgentním příjmem nemocnice, kdy diagnostikovaný pacient postupuje například trombolýzu, tedy léčbu zaměřenou na rozpuštění krevní sraženiny která zamezuje průchodnosti cévy, velmi rychle po předání záchrannou službou. „Nejde přitom o nijak zanedbatelná čísla. Jen v roce 2017 bylo v karlovarské nemocnici hospitalizováno 371 nemocných s diagnózou mozková příhoda,“ konstatoval Karpowicz.

Podle Karpowicze prošlo 63 procent těchto nemocných intenzivní péčí, 43 procent nemocných s mozkovou příhodou pak bylo léčeno v úvodu systémovou léčbou pomocí trombolýzy. „V samotném Karlovarském kraji to vychází na 309 nemocných na 100 000 obyvatel a jen díky tomu, že karlovarská karlovarská nemocnice provozuje Centrum vysoce specializované cerebrovaskulární péče, zvýšila se razantně i dostupnost moderní trombolytické léčby. Jen za rok 2017 ji v Karlových Varech podstoupilo 140 pacientů,“ dodal primář Karpowicz.

„Pro naši nemocnici je udělení ocenění velkým úspěchem a o potvrzení, že jsme se vydali správným směrem. V mnoha ohledech naše regionální nemocnice převyšuje i jiná pracoviště u nás nebo v zahraničí. Typicky například v rychlosti s jakou se pacientům s mozkovou příhodou dostane potřebné péče,“ poznamenala Jitka Samáková, generální ředitelka Karlovarské krajské nemocnice.

Udělení prestižní plakety má podle Samákové o to vyšší hodnotu, že je o multikriteriální hodnocení komplexní péče o nemocné s mozkovou příhodou. Při rozhodování o jejím udělení se tak neposuzuje jen rychlost kdy je léčba poskytnuta, ale také například používané metody, jejich úspěšnost i míra péče ošetřovatelské a rehabilitační. Nejvyšší stupeň, diamantovou plaketu, v České republice získala za rok 2017 pouze dvě pracoviště. Karlovy Vary jsou pak jedním z devíti pracovišť, které obdrželo druhé nejvyšší ocenění, tedy platinovou plaketu.

O pacienty s cévní mozkovou příhodou se stará karlovarská neurologie už od podzimu roku 1985. V průběhu let se účinnost léčby zvyšovala nejprve koncentrací těchto nemocných na jednotce intenzivní péče založené v lednu 1994. Dalším milníkem bylo zavedení revoluční léčby pomocí léku, který dokáže rozpouštět krevní sraženiny. Od roku 2005 léčí nemocné preparátem alteplázou. Tedy moderním fibrinolytikem druhé generace. V květnu 2012 pak v Karlových Varech vznikla akreditovaná jednotka , a to Iktové centrum, určené k léčbě nemocných s cévní mozkovou příhodou.

European Stroke Organisation, organizace, která cenu nemocnici udělila, vznikla v roce 2007 a sdružuje výzkumníky i lékaře na nadnárodní i na národních úrovních. Zároveň s odborným dohledem hledá účinné postupy a vzdělává specialisty v problematice cévních mozkových příhod. Ve své práci je ESO podpořena nadnárodní iniciativou Angels. Tato organizace sdružuje iktová centra po celé Evropě, do roku 2019 bude takto sdružovat na 1500 iktových center.