Na jiném místě než loni, ale znovu se spokojenými účastníky. Tak by se dalo ve stručnosti popsat letošní Okresní studijní středisko, které karlovarský Červený kříž už tradičně uspořádal o jarních prázdninách. Týdenní akce pro děti ve věku od 8 do 15 let se tentokrát uskutečnila v penzionu Kukačka v Tisové u Nejdku.

Při organizování tábora se sice jeho pořadatelé potýkali s určitými finančními potížemi, karlovarskému Červenému kříži se ale nakonec podařilo tábor zajistit v něčem dokonce lépe než loni. Pochvalu zasloužila například výborná strava zajištěná po celý den, především bohaté snídaně ve formě švédského stolu.

„Akce se účastnilo 20 dětí, které obsadily dvou- a třílůžkové pokoje penzionu Kukačka. Výuka první pomoci se odehrávala v dopoledních hodinách a děti se v průběhu tábora naučily, jak se chovat v krizových situacích, při živelných pohromách, při autonehodách nebo jak se orientovat v terénu. Že to děti baví, bylo poznat i z jejich otázek. Při výuce se používaly simulace reálných poranění, pobyt malým účastníkům navíc zpestřily i jiné aktivity, a jeden den byl věnován celodennímu výletu,“ informovala Michaela Sládková, asistentka ředitelky karlovarského Červeného kříže.

„Také večerní program byl zajímavý, od besedy s ředitelkou Oblastního spolku ČČK Věrou Sládkovou přes známou pingpongovou „obíhačku“ nebo turnaj v „holanďanech“ až po závěrečnou diskotéku, kterou si děti samy uspořádaly. Mnohdy se zábava protáhla déle, než bylo plánováno, a to byla vlastně hlavní starost vedoucích, protože jinak tábor proběhl bez komplikací. Celodenní program byl vyhodnocován na večerních setkáních, kde byli ti nejúspěšnější odměňováni diplomy a laskominami,“ dodala asistentka.

Se stejnými otázkami jako loni byla na závěr tábora rozdána anonymní anketa, jejíž výsledek byl jednoznačný: 20 dětí z 20 zatrhlo „Tábor se mi líbil“, a také při čtení dalších odpovědí se organizátoři z Červeného kříže ujistili, že jejich svěřenci budou odjíždět spokojeni. „O tom také vypovídá vícekrát opakované přání, aby tábor byl delší,“ uzavřela Sládková.