Prostranství před kostelem sv. Martina se dopoledne zaplnilo dětmi, stánky, dámami a slečnami ve středověkých kostýmech, šermíři a zpěváky. „Hórký čaj, hórká čočková polévka, přijďte se ohřát," znělo celým jarmarkem. Ženy z nejdecké pobočky Českého červeného kříže věděly, čím návštěvníky uctí nejvíce. Stejně jako ostatní stánkaři, kteří promrzlým hostům nabízeli mňamky staročeské kuchyně, skvělé klobásky nebo horké svařené víno. A skvěle bylo u kovářského ohně, kde pod rukama mistra vznikaly svícny, zvonečky a další ohnivé výtvory tohoto nejstaršího řemesla.

A jaký mají stánkaři recept na to, aby odolali krušnému počasí a zahřáli se? „No to víte, po ruce mám horký čaj křtěný rumíkem. Dáte si?" smála se Alena Krajňáková, která lidem nabízela vánoční zboží. Líbila se nám vánoční čepice a Alena nám ji okamžitě předvedla. Byla tak povedená, že z Nejdku odjížděla s námi. Ženy v Nejdku to ostatně vůbec umí roztočit. Na jarmarku zorganizovaly bleší prodej všeho, co už mohly postrádat. Jednotná cena deset korun. A jejich stánek byl neustále obklopen smíchem, lidmi a skvělou náladou.

Kromě vůní a vánoční atmosféry zněl nejdeckým jarmarkem také zpěv. Středověkou lidovou hudbu zprostředkovala skupina Holba z Třemošné u Plzně, se zpěvem se pochlubili také žáci místní základní umělecké školy a kramářské písně přivezlo duo Fellner a Helmer.

V knihovně a muzeu

Adventní čas je především o pohodě, rozjímání a klidné mysli. Také to Nejdečtí návštěvníkům jarmarku nabídli. V knihovně si mohli prohlédnout výstavu prací dětí nejdeckých škol, školek a sdružení. Žasnout jste mohli nad lucernami vyrobenými z cukru, nad sklenicemi vyzdobenými nejdeckými motivy, ale také nad čarokrásnými svícny s fotografií andílka malého umělce. Jaké dílko se líbilo nejvíce, o tom hlasovali sami návštěvníci. „Komu fandím? No přece andílkům. Jeden ze svícínků vyrobil syn. Doma je to čert, ale tady je za anděla," žertovala Pavlína Schwarzová z odboru kultury nejdecké radnice.

To v muzeu znělo ticho, které rušilo jen klapání paliček v rukou místních žen z občanského sdružení Krušnohorská krajka. Jejich práce si hosté mohli prohlédnout na výstavě Ledové kvítí v infocentru nebo na prezentaci krajek Čaj o páté v kině.

Ale ani odpoledne či večer se skvělá vánoční atmosféra z Nejdku neztratila. Sdružení Jde o Nejdek připravilo křest knihy nejdeckého rodáka Franze Achtnera a večer se v kině konal vánoční koncert královéhradeckého studentského sboru Gybon.