Podle Jana Kroniky, předsedy krajské Asociace hotelů a restaurací, je to zoufalá situace. ""Od zítřka už nemůžeme přijmout žádného hosta a zda to hotely finančně vydrží, to je ve hvězdách. Platit své závazky musejí, i když jsou některé v platební neschopnosti," uvádí  Jan Kronika. 

I karlovarskou pedikérku Janu další nařízení vlády zaskočilo. "Nepočítala jsem s tím a už vůbec ne, že to bude ze dne na den. Jestli mám něco našetřeno? Tak to to nemám, protože jsem ještě nedohnala ztráty z jara a kompenzace nebyla dostatečná," vysvětluje pedikérka, která ale upozorňuje, že uzavření právě pedikérek bude mít i zdravotní důsledky. "Nemůžeme ošetřovat diabetiky. Ti to po jarním uzavření docela odnesli, protože řada z nich pak kvůli tomu, že k nám nemohla, skončila na chirurgii," uzavírá Karlovaračka, která volný čas zřejmě využije k tomu, že bude s manželem chodit na ryby. 

Andrea Pfeffer Ferklová,primátorka statutárního města Karlovy Vary
S novým koronavirovým onemocněním se léčí také karlovarská primátorka

Už podruhé v tomto roce zůstane bez příjmu Tereza Třísková, která pracuje v Karlovarském Willys Barber shopu jako kadeřnice.  "Výpadek příjmu mi způsobuje velké problémy. Musím platit každý měsíc nájem a ostatní věci potřebné k životu. Jsem čerstvě po škole a tudíž nemám ani vytvořenou žádnou finanční rezervu," říká.  Veškerá hygienická opatření se u nich v práci dodržují v nejvyšší možné míře a proto nařízení vlády nechápe. Pomoci tak budou muset rodiče popřípadě nějaké finanční kompenzace od státu. "Dceři samozřejmě pomůžeme. Máme však ještě jednu na vysoké škole, takže z nových opatření vlády radost nemáme," řekla matka mladé kadeřnice Jana Třísková.

Vlasta Prievarová, která pracuje v karlovarské prodejně ochranných oděvů, zpřísnění vítá. "Počítala jsem s tím i, že to bude takto brzy. Abych řekla pravdu, podle mě to bylo správné rozhodnutí," říká. Podle ní lidé ještě vážnost situace nepochopili. "Dezinfekci, kterou máme v obchodě, použije jen málokdo. A ne všichni mají roušky i přes nos," konstatuje. Pokles tržeb odhaduje asi na 30 procent, protože obchod funguje i jako velkosklad, který tvoří 70 procent obratu. 

Ilustrační foto.
Lidé, kteří se živí pronájmem apartmánů, upadají do dluhů