„Já osobně mám 30 nábojů na střelby s tím, že chodíme průměrně střílet jednou za dva měsíce. Horší je to však v letních a zimních měsících, kdy se ke střelbám dostanu i jednou za čtyři měsíce," svěřil se redakci jeden z policistů, podle kterého jsou střelby nepravidelné. „Občas jdeme každý měsíc, ale pak je tomu úměrná doba, kdy si nevystřelíme. Navíc těch pár nábojů vystřílíme za chvilku."

Vedení krajské policie však kontruje tím, že jsou policisté řízení rozděleni do skupin dle služebního zařazení a každá skupina má tímto pokynem určeno, jak často se daný policista musí zúčastnit tohoto výcviku. „Výcvik je rozdělen na použití donucovacích prostředků, taktické dovednosti a střelbu ze služební zbraně," upřesnila krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová. Přesný počet nábojů, určený na výcvik a trénink, však policie nesdělila. „Na střeleckou přípravu mají k dispozici určitý počet nábojů dle rozdělených skupin," dodala Týřová.

„Občas si tak jdu raději zastřílet na střelnici, ale za vlastní peníze," povzdechl si policista. Krajští ochránci zákona navíc přezbrojili na nové náboje, u kterých nehrozí při případně střelbě odražení, ale naopak se munice po nárazu zdeformuje. Staré průrazné náboje se tak nyní využívají už jen při výcviku, kde se spotřebují.

Určení policisté jsou také školeni na použití dlouhé zbraně, tedy Heckler Koch Mp5. Neboť ty nahradily legendární samopaly vzor 58. „Zbraně vzor 58 již ve výzbroji nemáme, jsou určeny pouze policistům čestné stráže při pietních aktech či slavnostních událostech," vysvětlila Týřová.

Ochránci zákona v Karlovarském kraji nesahají často po zbrani, což potvrzuje i Týřová. „Policisté při služebním zákroku použili do dnešních dní ve třech případech služební zbraň," uvedla policejní mluvčí.