„S ohledem na aktuální vývoj bylo zřejmé, že ve své funkci již nebudu mít podporu od koaličních stran, které jsou nyní ve vedení města (KOA, ANO, ČSSD a KDU-ČSL). ODS není součástí koalice a podle mně dostupných informací byla funkce předsedy představenstva dopravního podniku součástí koaliční dohody. Je to tedy jiná situace než na podzim 2014, kdy tehdejší koaliční strany o pokračování výkonu mého mandátu měly zájem a shodly se na něm," vysvětlil Jiří Vaněček.

A zdůraznil, že pokud to jen trochu jde, snaží se důležité kroky ve svém životě řídit sám. „Pro mě osobně je přijatelnější vlastní rezignace než odpočítávat dny do odvolání. Zároveň se tím okamžitě vytváří prostor a zároveň nutnost pro nové řešení. Držet se do poslední chvíle, nebo se vnucovat, to nemám zapotřebí," uvedl.

Výkon funkce předsedy představenstva a celého fungování představenstva bez většinové podpory v koalici, která zároveň reprezentuje radu města i valnou hromadu, není podle Vaněčka pro dopravní podnik dobré.

„Jsem pevně přesvědčen, že společnost předávám svému nástupci v dobré kondici. V porovnání s ostatními dopravními podniky zajišťujícími městskou hromadnou dopravu mají Karlovy Vary jeden z nejkvalitnějších vozových parků, podařila se realizace plynofikace, a to nejen jako ekologická, ale i jako ekonomická alternativa, a řada dalších úspěchů. Za dobu mého působení jsme se nedostali do kolize s dozorčí radou ani s odbory v rámci kolektivního vyjednávání. Samozřejmě je vždy co zlepšovat, jinak by společnost stagnovala, a také záleží na prioritách jediného akcionáře. Tyto se pochopitelně časem mění a upravují v návaznosti na programové priority jednotlivých politických subjektů koalice. Věřím a přeji dopravnímu podniku, aby se mu i nadále dařilo dobře a minimálně si udržel své postavení v porovnání s ostatními," uzavřel Jiří Vaněček.

Po výměně členů komisí a výborů mění současná koalice také zástupce v městských společnostech. Především jde o hnutí Karlovaráci, s nímž už KOA a ANO po půl roce odmítly v koalici spolupracovat, ale zřejmě nepohodlní jsou i zástupci bývalé i současné opoziční ODS.