Jsou Karlovaráci spokojeni s cenou, kterou platí za jízdenky a permanentky v městské hromadné dopravě? Vůbec, a mají řadu výhrad. Jízdné je podle nich drahé a důchodci od sedmdesáti let, i když výrazně méně než ostatní spoluobčané, platí v Karlových Varech za MHD také.

Za roční permanentku si zaplatí 365 korun, stejně jako děti od šesti do patnácti let a dárci krve, kteří jsou držiteli stříbrné nebo zlaté plakety. Za MHD ve městě platí i psi, a to 380 korun měsíčně.

Během uplynulých čtyř let se navíc jízdné ještě zdražilo, a to od 1. ledna 2012, tedy za současné vládnoucí koalice. V průměru se cena jízdenek zvýšila zhruba o patnáct procent. Lidé tedy od tohoto data například za občanské měsíční jízdné platí místo 330 korun 380 korun.

Akciovou společnost Dopravní podnik Karlovy Vary vlastní ze sta procent město a v jeho statutárních orgánech zasedají zastupitelé. Oni sami tedy mohou ceny jízdného v Karlových Varech ovlivnit a řada politických stran a hnutí si možnost této regulace uvědomuje a v podstatě se toto téma stalo předvolebním hitem.

Zlevněné jízdné má ve volebním programu ČSSD, hnutí Karlovaráci, hnutí ANO a další. Podle nich je jízdné příliš drahé a mělo by se zlevnit. A poukazují na Plzeň, kde například senioři nad sedmdesát let jezdí hromadnou dopravou zdarma.


Jste spokojeni s fungováním MHD ve městě?

Xenie Kuzněcová, Karlovy Vary, studentka

Já bych chtěla více spojů, často mi něco ujede před nosem a já musím dlouho čekat na další autobus, a to i když mířím do poměrně frekventovaných čtvrtí.

Adam Dvořák, Karlovy Vary, student

Také bych chtěl více spojů, ale nočních, je jich málo a skoro nejezdí. Líbila by se mi také klimatizace a hudba v autobusech. Chtělo by to i zklidnit řidiče, nejsou ohleduplní.

Štěpánka Bergerová, Karlovy Vary, galeristka

S MHD jsem vcelku spokojená, protože ji moc nevyužívám. Ale vážně. Když už ji potřebuji, tak mě doveze, kam chci. Takže vcelku dobrý. Určitě fajn jsou noční linky.

Pavla Andrejkivová, Karlovy Vary, babička

Určitě je dobré, že se dají jízdenky kupovat přímo v autobusu. To kdysi nebývalo. Méně příjemnější už ale je cena jízdného. Když nás jede s rodinou více, už je to znát.