Zvýšený počet žádostí o zapsání trvalého pobytu registruje před blížícími se komunálními volbami radnice v Bublavě na Sokolovsku, která je proslulá dluhy za nedostavěný akvapark. Žádosti mají něco společného. Už patnáct lidí si nahlásilo trvalý pobyt v hotelu Horská bouda podnikatele Jana Štrunce. Místní poukazují na to, že právě jeho dcera Jana Štruncová kandiduje do obecního zastupitelstva za Občanskou demokratickou stranu. Mají za to, že trvalé pobyty jsou účelové a dotyční, kteří v obci nikdy nebydleli a netuší nic o dění v ní, mají dát hlas právě jí. Podnikatel Štrunc nařčení kategoricky odmítá.

„Jsem dost znechucený z toho, co se v Bublavě před volbami děje. Myslím si, že přihlašování lidí k trvalému pobytu kvůli volbám je nechutné a nefér,“ říká jeden z místních obyvatel, který si nepřál zveřejnit jméno. Redakce ho ale zná.

Obdobně nicméně reagovali i političtí konkurenti. „Nevadilo by mi, kdyby Štruncovi vyhráli volby regulérně, ale pokud by se to stalo takhle?“ reagoval na dotaz Deníku místostarosta obce Jiří Vrtáček.

Zvýšený počet žádostí o trvalý pobyt registruje radnice od začátku srpna. Podle informací Deníku se pak lidé na Horskou boudu dál hlásili ještě tento měsíc. Jsou z řady míst republiky.

Podnikatel Jan Štrunc říká, že trvalé pobyty nemají účelově s volbami nic společného. „Mezi lidmi, kteří si u mě hlásí trvalý pobyt, jsou například zaměstnanci hotelu nebo lidé, kteří v Bublavě pracují nebo podnikají. Dcera se rozhodla sama kandidovat,“ konstatoval Štrunc. Nemusí být ale podle jeho slov úplně náhodné, že o trvalý pobyt usilovali nyní před volbami. „Dal jsem jim jen svolení k trvalému pobytu, protože někteří tu pobývají roky. Třeba ale sami chtějí ovlivnit dění v obci,“ doplnil.

Vyjádření kandidátky Jany Štruncové z ODS se včera Deníku zjistit nepodařilo. Podle jejího otce nyní tráví dovolenou v zahraničí.

V republice jsou známy případy účelového přihlášení skupin voličů k trvalému pobytu v obci těsně před komunálními volbami. Důvod je jasný. Podpora jedné z volebních stran. „Především v obcích s nízkým počtem oprávněných voličů může i relativně malý počet nových volitelů zcela změnit výsledek voleb. Otázkou je, zda by takové volby neměly být prohlášeny za neplatné a neregulérní, jestliže šlo prokazatelně o účelovou změnu trvalého pobytu,“ píše se na stránkách Veřejného ochránce práv.

V Bublavě se dá zatím jen spekulovat, zda jde o účelové přihlašování k trvalému pobytu. Obec je rozdělena na dva tábory. Zastánce a odpůrce akvaparku. Byla to právě ODS, která nyní před volbami diskutovala o budoucnosti torza vodního ráje, který měl do obce lákat turisty. Na schůzce se objevil i podnikatel Petr Svoboda, který v minulosti nabízel obci využití akvaparku a oddlužení obce. Tehdy to zastupitelstvo odmítlo.
„Uvidíme, jak dopadnou volby. Pokud bude v Bublavě jiná konstelace lidí, přijdeme s novou nabídkou,“ řekl Svoboda. Je společníkem ve firmě, která provozuje nemocnici v Plané, a v Bublavě by chtěl vybudovat rehabilitační centrum s dalšími službami pro turisty, které by ale bylo na nemocnici napojené.