Prý miluje golf a kvůli tomu si sídlo pořizuje. To je konec pohádky, která rozčílila ředitele Lázeňských lesů Evžena Krejčího téměř do běla.

Cesta sice za letním kinem existuje, ale používají ji Lázeňské lesy ke svozu dřeva. „Tak napište, že tam vyroste raketová základna," rozčílil se po dotazu, zda se tyto informace zakládají na pravdě. „Nějak to dřevo musíme z lesů dostat," dodal pak smířlivěji. Podle Jana Kopála, mluvčího karlovarského magistrátu, jde o obslužnou lesní komunikaci, podobně jako dalších přibližně 40 kilometrů lesních obslužných cest. Výběrové řízení, které na ni vyhlásil karlovarský magistrát, vyhrála v roce 2014 pražská společnost COLAS CZ s nabídkovou cenou 3.768.727,38 Kč bez DPH.

„Cesta je částečně, na místech s velkým sklonem, asfaltová, jinde kamenitá. Slouží pro přístup techniky do výběžku lesa pod vyhlídkou Karla IV., který je jinak pro větší techniku velice těžko přístupný. Vytěžené dřevo se pak muselo složitě přibližovat k nakládce," vysvětlil mluvčí. A dodal, že cesta má i svůj název. „Jmenuje se Branaldova, podle Adolfa Branalda, spisovatele, mimo jiné autora knih Dědeček automobil, Vizita (adaptováno pro Pozor, vizita a Sestřičky), Báječní muži na okřídlených ořích, My od divadla a mnoha dalších, mimo jiné i karlovarské knižní veduty Promenáda s jelenem. Navazuje na další cesty Labického pěšinu, Findlaterovu, Chopinovu a Odpolední stezku. Tím propojuje oblíbené lesní vycházkové trasy," uvedl mluvčí.

Vybudování cesty v lázeňských lesích bylo realizováno jako přeshraniční projekt.

„Akce získala dotaci z Cíle 3, a město tak získalo 90 procent prostředků zpět. Uvedená částka nicméně nezahrnuje jen cestu samotnou, ale i její příslušenství, to je nové brány k letnímu kinu, opěrné zdi, lavičky a mobiliář, rozcestníky, informační tabule, výsadby. Celý projekt pak zahrnoval ještě další část, pořízení siluet zvířat na cestu od Sv. Linhartu, které se staly vyhledávanou atrakcí pro rodiny s dětmi a školy. Ty navazují na lanové centrum a vyhlídkové obory," doplnil mluvčí Kopál.