K-Centrum našlo ve městě definitivní adresu. Klienti ho naleznou vedle dopravního podniku v Dolních Drahovicích.

Toto zařízení nabízí lidem závislým na drogách nejen výměnu injekčního materiálu, ale také mnoho dalších služeb. Ty jim mají pomoci zkusit se vrátit do běžného a zdravějšího života.

„Jsem moc rád, že se našlo definitivní řešení. Tato adresa vyhovuje jak městu, tak i samotné organizaci," řekl primátor Petr Kulhánek.

K-Centrum se v poslední době třikrát stěhovalo. Nejprve ze své dlouholeté adresy v ulici Krále Jiřího, následně na dočasnou adresu na Západní ulici. Zde však otevření centra vyvolalo rozpaky u obyvatelů této části města.

„I to byl jeden z důvodů, proč jsme se výběru lokality věnovali tak vehementně," potvrdil primátor a pokračoval. „Ač je zdejší lokalita na kraji města, především díky dobré dostupnosti MHD není problém se sem z centra dostat. Navíc z pohledu obyvatel je toto místo nekonfliktní," dodal Kulhánek.

Karlovy Vary tento dům odkoupily od již zmiňovaného Dopravního podniku, který je v sousedství. Částka se i díky rozsáhlé rekonstrukci, o kterou se postaral Dopravní podnik, vyšplhala na tři a půl milionu korun.

„I když dnes slavnostně otevíráme, fungujeme zde už tři týdny. A je vidět, že si k nám lidé cestu našli. Zatím máme návštěvnost kolem 20 lidí denně," řekl včera ředitel pobočky Richard Vodička.

K-Centrum funguje v Karlových Varech od roku 2000 v ulici Krále Jiřího. Odsud se však muselo odstěhovat z důvodu nevhodných podmínek a vysokého nájemného, které stanovil nový majitel domu.

V celém kraji v současné době fungují dvě podobná zařízení, ale podle slov ředitele Vodičky není nic neobvyklého, když se zde zastaví i klienti z Chebska. „Samozřejmě jim pomůžeme a při odchodu jim dáme kontakt na bližší středisko," vysvětluje Vodička.

O tom, že je K-Centrum na Karlovarsku prospěšné, hovoří i loňská čísla. „Za období jednoho roku jsme vyměnili téměř padesát tisíc jehel. Tato práce však není jen o výměně jehel, nabízíme i možnost poradenství pro příbuzné uživatelů drog a další služby," uzavřel Vodička.