Minimálně patnáct let řeší Karlovy Vary palčivý problém. Kam s důchodci, kterých stále přibývá? Ještě před deseti lety byla aktuální přístavba Penzionu pro důchodce v Drahovicích, nyní je ale vše jinak.

Místo dostavby tohoto objektu je na stole politiků projekt na pronájem bývalého hotelu Slavie, který jeho vlastník přestavěl na dům pro sociální služby pro klientelu s nadstandardní péčí. A Domov důchodců ve Staré Roli?

Město čekalo tak dlouho, že objekt potřebuje rekonstrukci. A dvacet seniorů by se tak ocitlo na dlažbě. Nabídka pronájmu bývalého hotelu Slavie se jim proto velmi zalíbila. Ne už tak cena, protože podle zdroje, který si nepřál být jmenován, si podnikatel, jemuž projekt se solventní seniorskou klientelou neklapl, nabídl městu nájem za dvanáct milionů ročně. Měsíčně by mu tedy město platilo milion korun.

Podle Jana Kopála, mluvčího magistrátu, stojí nyní Karlovy Vary momentálně stojí před dvěma problémy v péči o seniory. „V dnešním Domově důchodců je k dispozici něco málo přes 20 míst, což je pro potřeby města velikosti Karlových Varů nedostačující kapacita. Podle vyhodnocení evidovaných žádostí, jejichž žadatelé splňují kritéria pro umístění, by byla potřeba kapacita přibližně 80 až 100 míst. Navíc technický stav budovy se zhoršuje a v nedaleké budoucnosti je zřejmá potřeba objekt poměrně výrazně rekonstruovat," uvedl.

Mluvčí magistrátu doplnil, že město proto už v minulosti zvažovalo výstavbu nového zařízení s dodatečnou kapacitou, nebo rozšíření stávajícího Domova důchodců o další kapacity. Na to ale údajně nejsou peníze. Stavět na zelené louce by s projektovou přípravou stálo až dvě stě milionů. Proto přichází pronájem bývalé Slavie.

„Zároveň se také ale zvažuje možnost dočasně nebo trvale využít i jiných již existujících a v současnosti nevyužitých kapacit. Takové nabízí třeba zmiňované Sanatorium Saint Marttel Karlovy Vary – dřívější hotel Slavia, který byl přestavěn na péči o seniory, ale není v současné době naplněn. Provozovatel městu nabízí jeho kapacity k pronájmu a město v tuto chvíli nabídku porovnává s jinými možnými alternativami řešení své situace," vysvětlil mluvčí s tím, že pokud se město v budoucnu rozhodne získat další kapacity pro péči o seniory pronájmem, bude takovému kroku předcházet poptávkové řízení. „V něm se město bude snažit najít cenové srovnání podobných nabídek," upozornil mluvčí.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) se ale nedomnívá, že by to byla otázka nejbližších dnů nebo týdnů. „Je to věc systémová, ve které budeme muset zvažovat finanční náklady okamžité a budoucí, a teprve po prodiskutování s kolegy v orgánech města budeme schopni činit nějaké závěry. Nemohu předjímat, jestli využijeme pronájem nastálo, dočasně, nebo jestli bude výhodnější postavit nové kapacity vlastní, to vše se nyní vyhodnocuje. Určitě se ale komplexní péčí o seniory musíme zabývat, a ta nutnost bude s postupem času jen silnější," říká primátor.

Podle Jiřího Vaněčka, předsedy krajské ODS, která je městským koaličním partnerem KOA, je pronájem bývalého hotelu skutečně aktuální. „Blokovat jej ODS nebude, ale jednáme o podmínkách. My vylučujeme dlouhodobý pronájem a chtěli bychom jednat i o ceně. Úhrada by měla být stejná, jakou platí senioři v městském Domově důchodců," zdůraznil. Podle ODS je posílení kapacity míst pro seniory, protože míst je málo.

„Pokud budou dodrženy všechny procedury pronájmu za výhodných podmínek, včetně znaleckých posudků nejsme proti. Stavět na zelené louce je dlouhodobý projekt a město není v takové finanční kondici, aby si to nyní mohlo nyní dovolit. Jedině by sehnalo dotaci. Proto je pronájem bývalé Slavie vhodnou příležitostí, jak současný negativní stav v počtu míst pro seniory zvrátit," dodal Vaněček.