Volby do Evropského parlamentu se blíží. Západočeští kandidáti do eurovoleb hovoří podle svých slov velmi dobře několika cizími jazyky. Zároveň se shodují, že ovládat více světových jazyků je v Bruselu nezbytné.

„Na velmi dobré úrovni hovořím anglicky a německy. Ovládám také ruštinu, což je velmi výhodné při komunikaci s kolegy z bývalého východního bloku. A při jednáních s polskými kolegy nepotřebuji tlumočníka,“ říká lídr do eurovoleb za sociální demokracii Pavel Poc, který je přesvědčený, že minimálně jeden světový jazyk je pro europoslance naprostou nezbytností.

„Pokud chcete v Evropském parlamentu cokoliv prosadit, vyžaduje to mnoho a mnoho jednání, na kterých musíte být schopni reagovat a rozumět i všem detailům a různým významům, o kterých druhá strana hovoří. Nemůžete si zkrátka dovolit, aby se něco ‚ztratilo v překladu‘. Dle mého přesvědčení tedy nelze bez znalosti jednoho a více světových jazyků skutečně prosazovat zájmy České republiky v evropských institucích,“ dodává Poc. Stejný názor zastává i současná radní Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová, která kandiduje za ODS.

„Jsem absolventka oboru anglický jazyk, takže problém domluvit se na evropské úrovni anglicky nemám,“ hodnotí Trylčová, která hovoří také například německy a rusky. Podle ní by měl každý europoslanec v Bruselu cizí jazyky jednoznačně ovládat.

„Dnes mají europoslanci k dispozici několik asistentů, kteří za ně hovoří plynně anglicky. Kvůli tomu mohla být naše role v EU v historii oslabena,“ dodává Trylčová.

O nutnosti ovládat v Evropském parlamentu (alespoň) anglický jazyk hovoříi Plzeňanka Magdaléna Daňková z České pirátské strany. „Jazyky jsou v Bruselu nezbytností. Dnes má ale každý europoslanec k dispozici pět asistentů, takže leckdy spoléhá na ně, že se skrze ně bez problémů domluví,“ říká Daňková, která hovoří na pokročilé úrovni anglicky a francouzsky. Pokročile anglicky mluví také Richard Pokorný z KSČM. „Každý europoslanec by měl mluvit alespoň jedním cizím jazykem, aby mohl vést jednání přímo a ne přes nějakého svého zástupce,“ vysvětluje. Velmi dobrou znalost angličtiny a komunikativní znalost francouzštiny má podle svého vyjádření i Pokorného kolega Ivan Maštálka (KSČM).

Na velmi pokročilé úrovni hovoří anglicky i německy student Západočeské univerzity Martin Špánek, který do eurovoleb kandiduje za ČSSD. „Na pokročilé úrovni mluvím také rusky,“ říká. Anglicky hovoří také kandidát za ANO Karel Filipčík z Vejprnic. „Mluvím plynně anglicky. Najím se i v Německu, Španělsku a Rusku,“ hodnotí Filipčík.