Město Karlovy Vary a jeho příspěvková organizace Správa lázeňských parků slavnostně otevřely a vysvětily novou smuteční kapli v karlovarském krematoriu. Nová kaple vznikla úpravou dřívějšího prostoru kolumbárií. Vybavení pochází ze smuteční kaple hřbitova v Drahovicích, kterou momentálně nelze využívat, a nová kaple tak slouží částečně jako její náhrada.

Celkové náklady skromné úpravy prostor se pohybují kolem dvou set tisíc korun. Otevření kaple je jedním z kroků vedení města, jak zrenovovat prostranství u krematoria. Do budoucna zde mají být nové chodníky a také nový systém ukládání uren. Vysvěcení a otevření kaple proběhlo ve čtvrtek 1. listopadu dopoledne a lidé ji od této chvíle mohou plně využívat.

Karlovarákům začala sloužit nová smuteční kaple.Slavnostní otevření se konalo za přítomnosti karlovarských náměstků primátora Jiřího Klsáka a Jaroslava Růžičky a ředitele Správy lázeňských parků Miroslava Kučery. Samotné vysvěcení pak provedl farář Vladimír Müller.

„Rádi bychom, aby se v této kapli konala většina církevních obřadů. Chceme s podobou krematoria něco udělat a věřím, že tohle je ten první správný krok," sdělil Jaroslav Růžička.

„Smuteční kapli jsme zde zřídili na popud občanů. V dřívějším prostoru bývalých dřevěných kolumbárií vznikaly často požáry, proto chceme společně s městskými zastupiteli dále zvelebovat a rozšiřovat prostory pro ukládání uren. V kapli byla dodána nová světla, přemístěny židle z původního drahovického hřbitova a celkově upraven interiér i fasáda budovy. Dalším krokem bude výměna stávajících oken," uvedl Miroslav Kučera.

„Celkem je oprava krematoria rozdělena do čtyř etap a náklady na celou opravu pak vyjdou na 2,5 milionů korun," dodal ředitel Správy lázeňských parků.

V krematoriu je plánováno také zlepšení stavu komunikací a ukládání uren. „Už teď máme hotovou přibližně polovinu míst pro nové urny a vyjde-li počasí, chceme toto místo rozšiřovat ještě letos," dodal Růžička.

V krematoriu je v současné době uloženo přibližně sedm tisíc uren a nová místa pomohou rozšířit kapacitu o další tři stovky. „Už teď je nejméně třetina uren zamluvená, a to jsme ještě ani nezačali nová místa budovat," dodal Kučera.

Karlovarské krematorium tak čeká řada změn. Jedna z nich už je ale na světě a plně funkční. Smuteční kaple tak bude stát u zrodu nové podoby tohoto místa odpočinku. „Kaple zde slouží lidem, aby probouzela naději, že smrt není posledním krokem života," řekl po vysvěcení kaple farář Müller.